Zoek
Sluit dit zoekvak.

Veel belangstelling voor ondertitelomvormer

Het apparaat dat televisieondertitels kan omzetten in gesproken woord voorziet in een grote behoefte. Dat heeft de fabrikant van het apparaat, het bedrijf Komfa uit Amersfoort, deze week bekend gemaakt. Het bedrijf heeft sinds de introductie op 14 december al vijfhonderd kastjes geleverd aan blinden en slechtzienden. Daarnaast zijn er nog ongeveer vijfhonderd bestellingen.

Niet alleen in Nederland is er veel belangstelling voor het apparaat. Ook omroepen uit Belgie en de Scandinavische landen hebben zich gemeld. Komfa heeft vier jaar aan de ontwikkeling van het systeem gewerkt. Het kastje kost ongeveer 500 gulden en zet ondertitels door middel van een speciaal meegestuurd signaal om in een synthetische stem.Vooralsnog maken alleen de publieke omroepen gebruik van deze techniek. De commerciele omroepen vinden het nog te duur. Nederland is het eerste land ter wereld waar mensen gebruik kunnen maken van een dergelijke service. Door de komst van het apparaatje kunnen blinden en slechtzienden tv-programma’s beter volgen. [VdL] 

Gerelateerde berichten