Kort media nieuws donderdag 31 januari 2002

[10.00 uur]
Goedemorgen.

Afgelopen woensdag maakte Spot bekend dat de inkomsten aan tv-reclames in 2001 (681 miljoen euro) lag 6 procent lager lag dan in 2000. (726 miljoen euro). Spot verzamelt de cijfers van publieke-, commerciele- en regionale omroepen. In het recordjaar 2000 steeg de omzet met 14 procent.

Rico de Keijzer, lid van het MT van OMD en bij dat bureau eindverantwoordelijk voor radio, stapt over naar de Nederlandse Radio Groep (NRG), zo meldde adformatie. Daar wordt hij directeur naast Martin Bosma. De NRG, onderdeel van het IMCA-concern van Erik de Vlieger, wil een gooi doen naar een etherfrequentie. Het bedrijf is eigenaar van Colorful Radio – dat een landelijke kabeldekking heeft en het wil gaan uitzenden met Nieuws FM. Eerder werkte De Keijzer bij Equmedia, en bij IP, waar hij de verkoop deed voor Kink en Veronica FM.

RTV Drenthe zendt jaarlijks de Top 100 uit met hierin de beruchte blooperblokken. Elk jaar opnieuw worden de leukste versprekingen, (technische) foutjes en andere missers bij elkaar gezocht. Beluister ze op de website.

De Duitse tv-zender ZDF zendt vrijdagavond een interview met prins Willem-Alexander uit. Thema vormen zijn doelen in het leven. ,,Als goede zoon heb ik de raad van mijn vader, mij met belangrijke onderwerpen als de internationale politiek bezig te houden, aanvankelijk in de wind geslagen”, vertelt de kroonprins. De laatste tijd blijken de zaken volgens de prins toch anders te liggen.

Eind 2002 start Digitenne, het consortium dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van aardse digitale televisie (DVB-T) in Nederland, in een deel van de randstad met het uitzenden van digitale televisie. In het uitzendgebied zijn alle publieke en commerciele televisiezenders straks zonder kabel te ontvangen. Digitenne ontvangt hiervoor naar verwachting binnenkort een licentie van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Digitenne is een samenwerkingsverband van KPN, NOB, Nozema, NOS, SBS, HMG, Canal+ en Kindernet. Abonnees betalen 8,50 euro per maand, waarvoor naast de 26 meest populaire kanalen ook een erotisch kanaal wordt geboden.

Vanaf 27 februari komt de VPRO met de nieuwe dramaserie TV7. De serie is gemaakt door dezelfde mensen die eerder verantwoordelijk waren voor het succesvolle Hertenkamp. TV7 gaat over een televisiezender die is afgegleden tot een slecht bekeken zender. Opvallend is dat in de serie bijrollen zijn weggelegd voor Hans van der Togt, Manuela Kemp en Beau van Erven Dorens. Zij zullen alledrie zichzelf spelen.

De oorlogsserie Band of Brothers van SBS 6 wordt opvallend goed bekeken. Naar de eerste twee afleveringen keken ruim een miljoen mensen. Dit is bijzonder omdat buitenlandse series zelden door meer dan een miljoen mensen worden bekeken. Band of Brothers wordt geproduceerd door Steven Spielberg en Tom Hanks en gaat over het wel en wee van een Amerikaanse legereenheid. Onlangs won de serie een Golden Globe in de categorie ‘Beste tv-miniserie’.

De AVRO begint binnenkort met het uitzenden van een serie exclusieve portretten van bekende Nederlanders. De portretten zijn gemaakt door programmamaker Pieter-Jan Hagens. In elke aflevering komen diverse mensen uit de omgeving van de centraal staande bekende Nederlander aan het woord. Op 14 maart zal mediamagnaat John de Mol worden geportretteerd.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

Het Spaanse voetbal is weer een curiositeit rijker. Een Spaanse productiefirma deelde woensdag mee dat komend seizoen een nog onbekende derdedivisieclub op een ,,Big Brother-achtige wijze” door camera’s gevolgd zal worden. Camera’s filmen de voetballers dag en nacht, op het trainingsveld en thuis. De kijkers beoordelen de spelers en kunnen aan het einde van de week bepalen welke elf spelers een plek krijgen in het basiselftal.

AVRO Klassiek gaat over twee weken van start met drie webradiokanalen. Luisteraars kunnen dan via internet non-stop klassieke muziek in verschillende genres beluisteren. Welke muziek zou u graag willen horen? Mail de redactie.

Vanaf 1 februari 2002 zal de regionale commerciele tv-zender NoordWest.TV te zien zijn in Haarlem zo meldde HvB. NoordWestTV vervangt de kabelkrant MarkitTV die vanaf oktober 2001 vanwege een faillissement niet meer doorgegeven wordt. NoordWest.TV is vanaf 1 februari te ontvangen op frequentie 512,00 / kanaal 26+.

Aanstaande vrijdag zal de publieke omroep BNN van 22.00 uur tot 23.00 uur op Radio 2 een concert uit van Marco Borsato en het Metropool Orkest in “BNN for Live” Een uur lang zijn de hits van Marco Borsato. Verder zal de uitzending in het teken staan van het huwelijk van Willem- Alexander en Maxima. Zo wordt ondermeer de Tango onder de loep genomen. Het eerste uur van BNN for Live wordt gepresenteerd door zanger, acteur en presentator Eric Corton met veel live muziek en een vooruitblik op het live-concert dat later op de avond wordt uitgezonden. In de Boyd’s Bar krijgen scholieren- en studentenbands vanaf 20.00 uur de kans om live op te treden.

De NOS heeft de tarieven voor de doorverkoop van beelden van het aanstaande koninklijk huwelijk meer dan verdubbeld. Betaalden de commerciele zenders vroeger duizend gulden per minuut voor royalty-fragmenten, nu is het bedrag duizend euro per minuut. De NOS bestrijdt dat ze een slaatje zou slaan uit de komst van de euro: ,,Vroeger mochten de commerciele zenders het gekochte fragment maar een keer vertonen. Nu hebben ze herhalingsrecht.” De NOS heeft zaterdag het monopolie op het filmen in de Beurs van Berlage, waar het burgerlijk huwelijk tussen Willem-Alexander en Maxima wordt voltrokken, en de Nieuwe Kerk, waar de inzegening plaatsvindt.
Lees hier verder

Wie gooit een tv-zender op de schroothoop? Maanden is gewerkt aan de voorbereiding van de televisieuitzendingen. Tot afgelopen vrijdag bleek dat de zender zoek is. De werkgroep van de het Politiek Cafe in Heerhugowaard baalt er stevig van.
Lees hier verder

FRITS BAREND en Henk van Dorp zijn goede schoonzonen. Voorkomend en beleefd, maar niet op het mondje gevallen. Als ze niet met reces zijn, praten ze met Jan en alleman. Veel mensen willen weten met wie ze praten, dus stemmen ze rond 22.30 uur af op RTL4. Daarmee komen kijkcijfers in het geding. Wie naar Barend & Van Dorp kijkt, kijkt niet naar Nova. Maar het is een misverstand te denken dat de mensen daardoor niet naar de late night show bij de publieke omroep kijken, want die beginnen, als Barend & Van Dorp bijna is afgelopen.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.