Zoek
Sluit dit zoekvak.

Yorin overtreedt Kijkwijzer met ‘Saving Private Ryan’

Yorin zendt de oorlogsfilm ‘Saving Private Ryan’ aanstaande donderdag gewoon in een keer uit. Aangezien de film drie uur duurt begint de uitzending al om 20.55 uur. Hiermee overtreedt de zender de regels van de NICAM Kijkwijzer.

In die regels staat dat een film met geweld uitsluitend geschikt is voor kijkers van 16 jaar en ouder en daarom pas na 22.00 uur mag worden uitgezonden. Aanvankelijk wilde Yorin de film in twee delen uitzenden, maar na reacties van kijkers is besloten dit niet te doen.

Volgens een woordvoerder van Yorin is de overtreding van de Kijkwijzer een eenmalige uitzondering. Bovendien zal de omroepster voor en tijdens de film regelmatig waarschuwen voor de aard van de film.

Het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM) is ontevreden over de beslissing van Yorin. Directeur W. Bekkers van het NICAM laat weten dat kijkers een klacht kunnen indienen over de uitzending bij een onafhankelijk commissie. Als deze commissie de klacht gegrond vindt kan Yorin een waarschuwing of een boete krijgen. [VdL]

Gerelateerde berichten