Search
Close this search box.

Webradio protesteert tegen tarieven

Sena, de Nederlandse auteursrechtenvereniging, heeft ruim een maand geleden aan Nederlandse webradio’s laten weten dat zij moeten gaan betalen voor het uitzenden van muziek op internet. Een webradio die 20 streams wil verzorgen, moet tot ruim 1.800 EUR ophoesten. Doen ze dat niet, dan dreigt Sena met boetes die kunnen oplopen tot ruim 4.500 EUR.

De webradio’s zijn niet gelukkig met deze tarieven, die zij extreem hoog noemen. Webradio’s verdienen niet zoveel geld om zulke hoge tarieven te verantwoorden, zo luidt het. Sena zegt dan weer dat de luistercijfers voor webradio’s niet zo hoog zijn en dat de licenties dus niet kostelijk zullen zijn.

De Nederlandse webradio Frequent.nl uit Arnhem spreekt dat tegen: voor hen zou een licentie op jaarbasis 54.000 EUR kosten. En dat is veel te veel, we willen best betalen, maar wel binnen normale proporties.

De directeur van de Sena bevestigd dat men webcasters een registratieformulier heeft gestuurd en eveneens werd in een aantal gevallen slechts een indicatie gegeven voor wat betreft de hoogte van de te betalen vergoeding.
Directeur Hans van Berkel: “Op basis van deze en eerdere inventarisaties is SENA reeds in gesprek met de individuele simul- en webcasters en zal daarmee na de vakantieperiode doorgaan.”

Werkgroep SenaRadio
Helaas is de werkgroep SenaRadio hier niets van bekend, terwijl ze toch met alle webcasters contact hebben gehad in Nederland. Directeur Hans van Berkel van de Sena wilde niet verder reageren.

Tot op heden wilde ook niemand anders van de Sena verder reageren op vragen. De webcasters zijn radeloos, en weten niet hoe dit gaat aflopen. Webcasters bellen met regelmaat naar Sena, maar krijgen geen antwoord en de telefoon wordt gewoon neergelegd. Inmiddels is een webcaster op verzoek van de Sena door de politie aangesproken, omdat de webcaster de Sena zou lastig vallen met hinderlijke telefoontjes.[M]

Gerelateerde berichten