Kort media nieuws: woensdag 13 november 2002

[17.00 uur]
Goedemiddag.

Het RTL 4-programma ‘Idols’, de grootste auditie op de Nederlandse televisie ooit, ligt vanaf 3 december ook als magazine in de schappen van de boekhandels en platenzaken. Het magazine bevat informatie over het tv-programma en de hoofdrolspelers daarin, maar ook interviews met andere BN’ers over audities, achter de schermen reportages en tips ‘Hoe word ik een ster?’.

De Hoge Raad heeft een brief gestuurd naar SBS 6 waarin het rechtscollege zijn ongenoegen uit over een uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Peter R. de Vries heeft in zijn programma beelden laten zien van de hoofdrolspeler in de zaak Ernst L, terwijl was afgesproken dat L. niet duidelijk in beeld zou komen.

Jongens zijn minder enthousiast zijn over radio dan meisjes. Op de vraag wat zij van het medium radio vinden antwoorden significant meer jongens dan meisjes dat zij het medium radio saai en stom vinden. Ongeveer 29% van de jongens vindt radio stom, terwijl dit voor meisjes op 15% ligt. De verklaring hiervoor kan liggen in de sterkere interesse van jonge meisjes in muziek en popidolen dan jongens. Het blijkt tevens dat een kwart van de kinderen bijna iedere dag naar de radio luistert. Als kinderen de keuze hebben uit twee activiteiten dan legt radio het af tegen het medium televisie (acht van de tien kinderen verkiest televisie als activiteit die ze het liefste doen). Ook internet en bioscoop genieten de voorkeur boven radio luisteren.

Wilt U op de hoogte worden gehouden van het laatste satelliet nieuws via email?
Wekelijks de nieuwste updates van satellietradio- en TV-stations, nieuwe TV- en radiostations via de diverse Europese satellieten, frequentiewisselingen en aandacht voor de Nederlandse radio- en TV-stations in het Nederlandse Canal Digital-pakket. Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via deze mailinglist

McDonald’s wil mogelijk stoppen met adverteren op SBS 6, Net 5 en V8. Men wil namelijk niet dat SBS 6 in het TV-programma “De Smaakpolitie” een item over McDonald’s uitzendt.
Het programma had willen aantonen dat McDonald’s hamburgers langer laat liggen voor verkoop dan ze zelf beweren, en McDonald’s ontkent de beschuldiging.

RNW heeft in Tokio, Japan, de prijs voor “het beste buitenlandse programma” van de ‘Asian Broadcasting Union’ (ABU) gewonnen. Men kreeg de prijs voor de radiodocumentaire “The Story of Nimo & Ebyan” van de Engelstalige redactie van RNW.

De Stichting Mega Charts, de samensteller van de Mega Top 100, gaat controleren bij optredens van artiesten in winkels. Men vermoedt dat bij winkel-optredens vaak oncontroleerbare aantallen CD’s verkocht. Daardoor zijn er de afgelopen weken al opvallende hitnoteringen geweest van artiesten die nauwelijks op de radio waren te horen. Voorlopig vermoedt Mega Charts nog geen fraude te vermoeden.

Heeft u ook iets te melden, laat het ons weten, en mail de redactie van Radio.nl !

Met gevaar voor eigen leven heeft ‘Jack Spijkerman’ tijdens de storm van 2 weken geleden een grote ramp voorkomen in zijn buurt in Amsterdam. Dat onthulde ‘Stan Huygens’ in “De Telegraaf”. Tijdens de storm was een boom ontworteld en terechtgekomen op een kruispunt. Daardoor kwamen tramdraden vlak boven het wegdek terecht. ‘Spijkerman’ zou met 2 buren het verkeer hebben behoed voor zéér gevaarlijke situaties. Zelfs toen de politie was gearriveerd, bleef ‘Jack Spijkerman’ helpen. De politie heeft de presentator bedankt met een bloemetje.

Internetsite Nu.nl, één van de drukst bezochte nieuwsites op internet, mag door het ANP uigesloten worden van de ANP-nieuwsvoorziening. Dat heeft de rechtbank vandaag besloten in een kortgeding dat Nu.nl tegen het ANP had aangespannen.

De Week van de Jaren 70 tussen 21 en 25 oktober is goed gewaardeerd. Een speciaal onderzoek van de dienst Kijk- en luisteronderzoek wees uit dat de luisteraars De Week hebben beoordeeld met het cijfer 7,7.

Alles over de etherfrequenties. U leest het elke dag op Radio.nl in het Zerobase Dossier.

Wie zijn eigenlijk Sylvia en haar moeder waarover Dr. Hook zingt? Hoe kwam de wereldhit Bohemian Rhapsody van Queen tot stand en hoe gaat het tegenwoordig met de heren van the Rubettes en Mud? Wie zong eigenlijk als eerste de BZN-hit Mon Amour? Gaat Melanie met haar wereldhit Lay Down nog steeds ‘still going strong’? De Top 2000 a Go-Go geeft een antwoord op al deze vragen. Kijk hiervoor naar de uitzending van de top 2000 op TV. 6 x van 26 tot en met 31 december van 19.00 – 20.00 uur bij de NPS op Nederland 3

De Amerikaanse film-maatschappij Miramax overweegt de Nederlandse film Volle Maan in de Verenigde Staten uit te brengen of er een remake met Hollywood-sterren van te maken.

Op woensdag 20 november zendt BNN van 21.20 uur tot 22.05 uur op NED. 2 de documentaire Op zoek naar Aids uit. Presentatrice Bridget gaat samen met zes jongeren naar Tanzania om te kijken wat de gevolgen zijn van aids en om de lokale bevolking te helpen.

Op zoek naar een leuke baan in de mediawereld? Wil je jezelf bewijzen? Ga dan op zoek naar je ideale werkgever bij onze vacatures! Regelmatig geupdate, dus actueel. Je kunt natuurlijk door de vacatures bladeren, maar je kunt jezelf ook laten vinden door een bedrijf!
Geef je daarvoor op bij ‘Biedt zich aan’, een nieuwe rubriek van Radio.nl. Hier kun je kort aangeven wie je bent en wat je kunt, en dit als korte advertentie bij ons achterlaten. Vervolgens kun je door organisaties gevonden worden. Simpel toch?

Dagblad Het Parool wordt overgenomen door de Vlaamse Persgroep. Dat is woensdag bevestigd door krantenconcern PCM. Bij de overname sneuvelen tussen de veertig en vijftig arbeidsplaatsen.
Volgens een woordvoerder van het concern is de zaak zo goed als rond. Vertegenwoordigers van de Vlaamse Persgroep komen woensdagmiddag bij PCM langs voor de laatste besprekingen.

NOS Studio Sport doet morgen op Nederland 2 rechtstreeks verslag van het UEFA Cupduel tussen Werder Bremen en Vitesse (20.25 uur-22.20 uur). De voorbeschouwing begint om 20.00 uur, na de live-registratie volgt er nog een nabeschouwing.

Oud-directeur C.M. de Vries van de IKOR, de voorloper van de IKON in de jaren ’60, is in zijn woonplaats Porrentruy (Zwitserland) overleden. De Vries werd bij de IKOR in 1956 theologisch adviseur. Daarna werd hij directeur. De Vries werd 79 jaar.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan Radio.nl of anoniem via deze pagina Alles is welkom.