Kort media nieuws: dinsdag 29 april 2003

Wegens verhuizing is Happy Radio Noord-Holland tijdelijk uit de lucht. Wegens verhuizing is het station op dit moment niet te ontvangen via de kabel (98.4 FM )en de ether (Alkmaar 104.2FM). Het station hoopt aan het eind van de middag weer in de lucht te zijn. Happy Radio Noord-Holland is te ontvangen in het gebied tussen Egmond, Akersloot, Den Helder en Hoorn in de ether via 104.2 FM.

Hoofdredacties zouden meer moeten doen om mediahypes te voorkomen. Dat vindt de voorzitter van het Genootschap van hoofdredacteuren Pieter Broertjes, die ook hoofdredacteur is van de Volkskrant. Hij poneerde zijn stelling op de jaarvergadering van het genootschap.

Hoofdredacties moeten volgens hem weer vaker de eindregie voeren over journalistieke publicaties die een groot effect kunnen hebben op de publieke opinie. Uit een onderzoek naar de rol van de media bij de verkiezingen in mei 2002 blijkt dat journalisten zich weinig verantwoordelijk voelden voor de maatschappelijke effecten van hun publicaties.

Duizenden radiomakers discussieren dagelijks over alles wat met radio te maken heeft. Doe mee met deze discussie in de nieuwsgroep NL.media.radio.nl. Op de voorpagina van Radio.nl vind u een Top 10 van de onderwerpen waar over gepraat wordt.

Het achtergrond magazine Reporter van de KRO verdwijnt van Ned3 naar Ned1. Het gevoel van .. verhuist binnenkort ook naar Ned1. Dit heeft te maken met de zender wisseling tussen de AVRO en de EO in september 2004.

W.B. Kranendonk (47) wordt de nieuwe hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad per 1 augustus. Hij volgt C.S.L. Janse op die sinds 1992 bij de krant werkt en komende zomer met de vut gaat. De nieuwe adjunct wordt G.W.S. Mulder (29).

Sinds zaterdag 26 April heeft Nederland weer een lokale omroep in de ether. Webfm, de publieke omroep van de gemeente Beuningen is begonnen met de uitzendingen in de ether op 105.4 FM in Winssen, Weurt, Ewijk, Beuningen en de hele regio (Wijchen/Nijmegen). Webfm was al te beluisteren via de kabel op 93.1 in de gemeente Beuningen en als geluid van Webtv.

Wilt U op de hoogte worden gehouden van het laatste satelliet nieuws via e-mail?
Wekelijks de nieuwste updates van satellietradio- en TV-stations, nieuwe TV- en radiostations via de diverse Europese satellieten, frequentiewisselingen en aandacht voor de Nederlandse radio- en TV-stations in het Nederlandse Canal Digitaal-pakket. Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via deze mailinglist

In week 16 (14 t/m 20 april 2003) is in totaal voor 8.820.286,- aan radiocommercials uitgezonden op de Nederlandse radiozenders. Dit blijkt uit de gegevens van BBC De Media en Reclame Bank, welke de bruto mediabestedingen van adverteerders in Nederland registreert. KPN Telecom is met een bruto radiobudget van 543.480,- de grootste radio-adverteerder geweest. Op de tweede plaats staat Orange met 170.430,-. Citroën is de nummer drie en heeft voor een bruto bedrag van 155.006,- aan radiocommercials uit laten zenden.

De organisatie van Parkpop heeft de eerste namen bekendgemaakt van artiesten die op zondag 29 juni in het Zuiderpark in Den Haag op de podia staan. Het gaat om Krezip, Brainpower, Morgan Heritage, Ska-P, Ozomatli, Van Katoen en Corey.

Op zaterdag 3 mei brengt RTL 4 de eerste aflevering van de wekelijkse kennisquiz ‘Rode Kruis Vragenvuur’ gepresenteerd door acteur en Yorin FM-dj Joost Buitenweg. In dit programma nemen twee bekende Nederlanders het in de studio tegen elkaar op, waarbij zij zich inzetten voor het Nederlandse Rode Kruis.

Niet gebonden omroep organisaties zoals NOS, NPS en de publieke omroep vallen voortaan onder het media contract van de RVD waardoor zij gebruik kunnen maken van de voordelige RVD tarieven voor advertentie ruimte.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van Radio.nl.

Afgelopen weekend genoten in Ahoy maar liefst 30.000 bezoekers van het muziekspektakel Fox Kids Planet Live. Ook de thuisblijvers genoten volop mee van de optredens van o.a. Jim, Jamai en vele andere. In totaal stemden 1.4 miljoen kijkers af op het live muziekspektakel. De live uitzending van zondag 28 april behaalde een gemiddeld marktaandeel van 77.7 % in de doelgroep 6-12 jaar.

Op 30 april speelt het Nederlands Elftal een vriendschappelijk wedstrijd tegen Portugal. Alle Oranje uitzendingen van SBS 6 zijn dan voor het eerst te volgen via Tiboco iTV. Dit in samenwerking met SBS Broadcasting en de KNVB.

Heeft u ook iets te melden, laat het ons weten, en mail de redactie van Radio.nl !

Op donderdag 1 mei 2003 start de Avro met ‘Vaders’; een twaalfdelige talkshow waarin Angela Groothuizen de rolverdeling binnen het Nederlandse gezin aan de orde stelt. Twaalf weken lang ontvangt Angela, naast een wisselend publiek, twaalf Nederlandse stellen die iedere week terugkeren. In iedere aflevering wordt de thuissituatie van één van deze stellen in beeld gebracht en staat er een thema centraal waarover het Nederlandse publiek zich via een enquête heeft mogen uitspreken.

TV West zendt op 5 mei een jongerendebat uit met het thema: Is Vrijheid te koop? Het debat is in samenwerking met Het Verzetsmuseum Zuid Holland in Gouda gemaakt en sluit aan op het landelijk thema van bevrijdingsdag: Vrijheid is niet te koop. TV West zendt ‘Is Vrijheid te koop?’ uit op 5 mei om 21.00 uur en om 23.00 uur. En op 6 mei om 09.00 uur, om 11.00 uur en tussen 14.30 en 17.15.

De omroep vakprijzen zijn weer uitgereikt. Het gouden beeld voor geluid ging dit keer naar Wim van den Berg voor zijn werk als geluidsman bij het kroonprinselijk huwelijk. Het gouden beeld voor camera ging naar Rob Hodselmans. Lajos Kalanos kreeg een Oeuvre Award. De gouden tape gaat deze keer Martine Tromp. De aanmoedigingsprijs voor aanstormend tv-talent krijgt ze vanwege haar serie Buiten beeld op TV West.

In de documentaire De nacht van Fortuyn wordt met behulp van exclusief beeldmateriaal verslag gedaan van de bewuste avond waarin aanstormend politicus Pim Fortuyn gedwongen wordt afscheid te nemen van de partij Leefbaar Nederland. De Tros zendt deze documentaire uit op dinsdag 6 mei, exact een jaar na de verbijsterende moord op Fortuyn op Nederland 2 om 19.30 uur.

Op SkyRadio.nl loopt van 1 mei tot en met 1 juni een actie. Iedereen die in die periode de single Omarm koopt, de eerste single van het gloednieuwe gelijknamige album van Bløf, maakt kans 2 kaarten te winnen voor een bijzondere concert van de Nederlandse band Bløf op 2 juni. In iedere singlehoes staat een unieke code. Deze code kan op de site van Sky Radio worden ingevoerd.

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail of anoniem aan Radio.nl Alles is welkom.