Search
Close this search box.

Adviezen programmaraad aan te vechten bij CvdM

Adviezen van zogeheten lokale programmaraden kunnen langs een omweg worden aangevochten bij het Commissariaat voor de Media. Dit volgt uit een uitspraak in hoger beroep van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De programmaraden bepalen in de praktijk wat er op de kabel te zien is.

De kwestie gaat over de lokale zender IJmond TV die in enkele gemeenten in Noord-Holland door kabelexploitant Casema van de kabel werd gehaald. Het verwijderen van IJmond TV was geen idee van Casema zelf, maar was een gevolg van een advies van de lokale programmaraad die IJmond TV te amateuristisch vindt.

De programmaraad wordt ingesteld door de gemeenteraden. De commerciële kabelbedrijven mogen in beginsel niet van de adviezen van de raad afwijken. De bevoegdheden van de programmaraden liggen vast in de Mediawet. Een van de taken van de programmaraad is erop toe te zien dat een kabelbedrijf een voldoende pluriform aanbod van zenders op de kabel zet.

IJmond TV protesteerde bij het Commissariaat voor de Media en vroeg om maatregelen tegen Casema. Het Commissariaat wees het bezwaar af omdat de programmaraad zelf mag weten welke zenders in het kabelbasispakket worden opgenomen. Het Commissariaat kijkt alleen maar of het basispakket in een gemeente pluriform genoeg is. In het Noord-Hollandse geval is dat zo, aldus de landelijke toezichthouder op de media.

De rechtbank in Haarlem, waar IJmond TV in beroep ging, kwam met een opvallende uitspraak. De bestuursrechter oordeelde namelijk dat het Commissariaat voor de Media de bezwaren van IJmond TV niet had mogen behandelen. De Mediawet zou daar geen ruimte voor laten. Volgens de rechtbank mag het Commissariaat alleen ingrijpen als een kabelbedrijf afwijkt van het advies van de programmaraad. Maar als het advies door de kabelexploitant wordt opgevolgd, heeft het Commissariaat er volgens de Haarlemse rechter niets over te zeggen.

Deze uitspraak is door het Commissariaat voor de Media met succes bij de Raad van State aangevochten. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft beslist dat het Commissariaat altijd mag ingrijpen, ongeacht of een kabelbedrijf van het programmaraad-advies is afgeweken of het advies juist is opgevolgd.

Deze uitspraak opent perspectieven voor het kabelbedrijf UPC. Deze exploitant is in een procedure verwikkeld over de toelating van betaalzender Eurosport op de kabel. De lokale programmaraad eist dat Eurosport wordt uitgezonden maar UPC, dat aan het commerciële Eurosport moet betalen, is daar op tegen. UPC heeft bij de Raad van State de vraag neergelegd hoe bindend het advies van een programmaraad is. (Staatscourant/Radio.nl)

Gerelateerde berichten