Arrow Classics Jazz is allesbehalve hobby

De concurrentie tussen de verschillende radiozenders is al moordend, maar over een maandje wordt de oorlog op de fm-band pas echt compleet als de nieuwe zender Arrow Classics Jazz zich nestelt in de ether. De jazz-zender is de laatste die onlangs een etherfrequentie kreeg toegewezen.

Directeur Ad Ossendrijver broedt nog op de definitieve naam van de nieuwe zender. Misschien blijft die Arrow Classics Jazz heten, met een knipoog naar het broertje Arrow Classic Rock, of wordt het Arrow Jazz FM. Zeker is dat jazz de hoofdmoot gaat vormen, vertelt Ossendrijver. ,,Het wordt een zender met een mix van populaire klassieke muziek en jazz. Alleen in België en Frankrijk bestaan er al voorbeelden. In Nederland nog niet en moeten we het zelf bedenken”, vertelt Ossendrijver.

Volgens de zenderdirecteur springt zijn Arrow Classics Jazz in het gat dat de concurrent Sky achterliet toen die de fm-frequentie van Classic FM eerder dit jaar niet aanvroeg en voor Veronica koos. ,,Luisteraars die Classic FM missen, kunnen binnenkort bij ons terecht.” Met de jazz-zender wil Ossendrijver een bijdrage leveren aan de pluriformiteit op de radio, waar het tegenwoordig volgens de radioman aan schort sinds het vertrek van Radio 10, Radio Nationaal en Classic FM.

Behalve jazz en klassieke muziek wil Ossendrijver op het nieuwe radiostation aandacht besteden aan nieuws en dan vooral financieel nieuws. ,,Wij denken dat mensen die van jazz en klassieke muziek houden en hoog zijn opgeleid zich ook in specifiek nieuws interesseren.”

Er wordt nog druk gesleuteld aan de definitieve formule van de zender. In de loop van december gaat de jazz-zender de lucht in. Voor het nieuwe station zijn circa acht nieuwe medewerkers nodig, onder wie een aantal presentatoren. Niet alle programma’s worden (live) gepresenteerd. Voor de jazz-zender wordt een tweede radiostudio gebouwd in het pand aan ’t Plein in Den Haag, waar Arrow Classic Rock twee maanden geleden naar toe verhuisde.

De Arrow-directeur is blij met de etherfrequentie, hoewel hij er liever eentje had gehad voor Arrow Classic Rock, dat hij in 1996 oprichtte met mede-aandeelhouder Willem van Kooten. ,,Ik was gelukkiger geweest als we er afgelopen juni bij hadden gezeten. Maar dit is beter dan niets. De komende acht jaar zit de boel op slot en ik denk dat we met jazz toch een leuk marktaandeel kunnen verwerven.”

De nieuwe etherfrequentie gaat tweederde van Nederland bestrijken. Alleen in de regio Nijmegen, Arnhem en de Veluwe zal de jazz-zender niet of moeilijk te ontvangen zijn. Ossendrijver prijst zich gelukkig dat het geen lappendeken is met al te veel verschillende frequenties. In Lopik gaat de jazzzender uitzenden via 90.7, in Rotterdam en Smilde via 90.5 en in het zuiden van het land via 89.7. Binnenkort lanceert het station een reclamecampagne om de nieuwe frequenties bekend te maken.

Het plekje op de nieuwe FM-band kost Arrow 8 miljoen en 111 euro precies. Ossendrijver rekent erop dat de investering de komende acht jaar wordt terugverdiend. ,,Het is echt geen hobbyproject van ons of een emotionele reactie omdat we met de rockzender achter het net visten. Het bod is onderdeel van een gezonde exploitatie.” Ossendrijver zegt dat zijn bod de doorslag heeft gegeven bij het ministerie. Hiermee bleef hij de concurrentie voor, die onder meer bestond uit Radio 538 (Classic4U), Sanoma Uitgevers (Hammock FM), het Finse Superjazz en North Sea Jazz FM van John de Mol en Mojo Concerts. [Gooieneemlander/Radio.nl]