Search
Close this search box.

‘Omroep kan ambities politiek niet waarmaken’

Staatssecretaris Van der Laan (Media) wil dat de omroepen meer aandacht gaan besteden aan Nederlands drama, minderheden en programma-innovatie, maar dat kan door de bezuinigingen helemaal niet. Dat heeft Publieke Omroep (PO) dinsdagavond laten weten.

PO reageerde op de plannen die Van der Laan verleden week in haar mediabrief presenteerde. De Publieke Omroep zegt de ambities van de bewindsvrouw te delen. ,,Maar een eenvoudige rekensom leert dat extra bezuinigingen betekenen dat wij geen van de ambities die door u – en onszelf – zijn geïdentificeerd zullen kunnen realiseren”, schrijft H. Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur van Publieke Omroep.

De omroepen bezuinigen volgend jaar een bedrag van 40 miljoen euro. Blijkens het hoofdlijnenakkoord van het kabinet loopt dat bedrag op naar 80 miljoen in 2007. PO wordt door Van der Laan aangeslagen voor 64 miljoen, de omroeporkesten en de Wereldomroep moeten tekenen voor het resterende bedrag. Die plannen en bedragen zijn al langer bekend.

Bruins Slot schrijft dat hij van oordeel is dat het bij 40 miljoen moet blijven. ,,De door ons gecreëerde ruimte voor herinvestering wordt immers door die bezuiniging vrijwel volledig weggenomen. Het wordt in uw brief niet duidelijk hoe wij met dit dilemma om moeten gaan.” Volgens de voorzitter vergen programma-investeringen een bedrag van 40 tot 50 miljoen euro per jaar. [Trouw/Radio.nl]

Gerelateerde berichten