Search
Close this search box.

Fraude bij Top 2000

Bijna driekwart miljoen stemmen werden er dit jaar uitgebracht voor de Top 2000 van Radio 2, waarvan vanavond de nummer één te horen is. Hoe wordt de lijst samengesteld? En hoe wordt stembusfraude bestreden?

Een feest der herkenning moet het zijn. Maar voor sommigen is de op Radio 2 uitgezonden Top 2000 een bloedserieuze wedstrijd tussen pophelden. Zo ontving de radiozender dit jaar honderden voorkeurslijstjes met daarop alleen maar platen van de in de jaren 70 zeer succesvolle Engelse groep The Sweet. Fraude, oordeelden de samenstellers van de lijst. Ze reduceerden de honderden stemmen tot één.

,,Het bleek dat de fanclub van The Sweet er achter zat”, vertelt Ron Stoeltie, muziekcoördinator van Radio 2 en de Top 2000. ,,Doordat we zagen dat de stemmen van een klein aantal computers afkomstig waren, kregen we argwaan. Ja, ieder jaar zijn er artiesten die zo door hun fans worden gepusht. Geen grootschalig vals spel, maar wel voldoende om goed op te letten.”

Want de Top 2000 is behalve 144 uur nostalgie, ook een serieuze hitparade. ,,We zijn geen hitlijst der hitlijsten, maar er zijn door ongeveer 100.000 mensen wel ruim 728.000 stemmen uitgebracht”, aldus Stoeltie, die daarom met een team van vier mensen twee weken lang full time aan de samenstelling van de lijst werkte.

Hoe wordt de volgorde van de Top 2000 precies bepaald?. Luisteraars stemmen op hun – maximaal tien – favoriete platen. Die krijgen elk één punt, waarna de punten worden opgeteld. Van de 100.000 stemmers zetten er dit jaar circa 5600 Queen met Bohemian Rhapsody in hun lijst. Daarmee staat de plaat eerste met ongeveer 800 stemmen voorsprong op Hotel California van The Eagles. Nummer 2000 uit de lijst, Dave Dee Dozy Beaky Mick en Tich met Zabadak, kreeg 36 stemmen. Opvallend is overigens dat de top van de lijst geheel wordt gedomineerd door mannen. Bette Midler is met The Rose op 44 de eerste vrouw.

Waar over Queen (voor het vijfde jaar op rij op één) weinig discussie is, is er wel dispuut over de nummers die niét in de lijst staan. Waar zijn bijvoorbeeld de platen van meer recente grootheden als Nirvana of Pearl Jam? Zij haalden de selectie van 3300 platen waaruit de Radio 2-luisteraar mag kiezen niet. Waarom? ,,De lijst is gemaakt voor onze doelgroep en die is gemiddeld 40 jaar oud”, zegt Stoeltie. ,,Onze muziekkeuze bestaat daarom grotendeels uit gouwe ouwen. Verder zijn die 3300 platen ook gebaseerd op suggesties van luisteraars.”

Stoeltie geeft aan dat via het stemformulier ook één niet geleide keuze mogelijk is. ,,Zo is Clocks van Coldplay bijvoorbeeld in de lijst gestemd.” Maar die stemmige plaat past goed in het behoudende muziekprofiel van de radiozender. Wat was er gebeurd als luisteraars massaal op Come as you are van Nirvana hadden gestemd?

Stoeltie: ,,Eerlijk? Dan had ik die plaat uit de lijst gehaald. Nee, dat is niet raar. Het is simpelweg niet de muziek van onze luisteraars. En bovendien: wanneer mensen de Top 2000 te truttig vinden, zijn er genoeg andere radiostations die dezelfde soort lijst met iets andere platen uitzenden.” De muziekcoördinator doelt onder meer op Radio538, maar vooral Veronica dat in dezelfde stijl als Radio 2 bezig is aan een Top 1000 allertijden. Stoeltie: ,,Daar moet ik een beetje om lachen. Het is toch bekend dat alles wat je nadoet nooit beter wordt dan het origineel? Probeer eens iets te bedenken dat niemand anders doet.”[AlgemeenDagblad/Radio.NL]