De APR, Algemene Programmaraad voor Amsterdam en omstreken heeft haar jaarlijkse radio-advies aan UPC deze week gepubliceerd. De APR heeft in radiozenders en reservezenders per rubriek ingedeeld en ook nadruk gelegd op verschillen tussen het basis en het standaardpakket.
De belangrijkste punten uit het advies inclusief toelichting:
Octaaf en RTL FM
Radio Octaaf, dat onlangs nog in het nieuws kwam omdat het recht zou hebben op de huidige zendplaats van RTL FM is in het toekomstige advies enkel als 1e reservezender aangewezen binnen de rubriek van populaire zenders. Dit, omdat in deze rubriek al zoveel programma’s zijn opgenomen dat de APR geen aanleiding ziet om er een zender aan toe te voegen noch om een van de huidige stations uit deze rubriek, waaronder Happy Radio, Veronica en Radio 192 te schrappen. Overigens zitten Radio 192 en Veronica nu als 1e en 2e reservezender uit het huidige, nog lopende advies, op de kabel.
RTL FM is voor het komende advies door de APR slechts als 2e reservezender in de rubriek Populaire Muziek aangewezen, m.a.w. Octaaf zal eerder in aanmerking komen voor doorgifte mocht er een plaats vrijkomen in deze rubriek. De APR ziet niet genoeg onderscheid in RTL FM om hier een andere zender uit de rubriek populaire muziek voor te schrappen. Opmerkelijk is dat RTL FM momenteel nog op de kabel zit omdat het de kabelfrequenties van het onlangs gestopte Country FM overnam. Radio Octaaf, dat in het lopende advies als 3e reservezender is geadviseerd maakt momenteel aanspraak op de plek van RTL FM omdat de zendplek van Country FM feitelijk is vrijgevallen en omdat de 1e en 2e reservezender uit het lopende advies dus al op de kabel zitten. De APR onderschrijft deze visie wat leidt tot de curieuze situatie dat Octaaf nu in principe op de kabel mag ten koste van RTL FM , maar er per 1 April 2004 volgens APR weer van af zou moeten, waarbij overigens ook nog eens komt dat UPC het lopende advies wil oprekken tot 1 juli.
Yam
Mbt. Yam Radio is de APR van mening dat deze zender zich nu duidelijker op scholieren en daarmee op een jonger publiek met meer aandacht voor deze leeftijdsgroep dan 538 en Yorin richt. Daarom is de APR bereid om deze zender voor de komende periode in het advies op te nemen. Daarmee krijgt na het recente positieve advies voor doorgifte in onder meer het gebied van Multikabel, de stad Utrecht en Leiden/Bollenstreek, deze zender (die overigens géén etherfrequentie heeft) nu ook in de regio Amsterdam de kans om zich te bewijzen.
FunX
De in de 4 grote steden bij (allochtone)stadsjongeren vrij populaire zender FunX wordt door de APR ook een plekje op de kabel gegund. APR ziet in FunX, een gesubsidieerd samenwerkingsverband van de lokale zendgemachtigden in de 4 grote steden, een goede aanvulling op het aanbod voor jongeren. APR wijst daarvoor wel één van de lokale Salto-kanalen aan, ook omdat Funx onder licentie valt van deze lokale omroep. De andere zender die zich ook min of meer op dezelfde doelgroep richt, Colorful Radio, behoudt haar plek op de kabel.
Buitenlandse omroepen
In het advies zijn alle buitenlandse zenders nu in het basispakket van de eerste 25 zenders gezet. Het gaat om de uit eerdere ervaringen behoorlijk populair gebleken zenders WDR 4 (m.n. Schlager en lichte muziek) en BBC Radio 3 (m.n. klassiek). Verder zijn de Franse binnenlandse omroep France Inter (met als backup het RTBF-station Fréquence Wallonie i.v.m. met mogelijke auteursrechtelijke problemen) en de Engelstalige nieuwszenders BBC Worldservice en World Radio Network 1 hier in opgenomen.
Tevens staan in het basispakket 2 verplicht door te geven Vlaamse zenders: VRT Klara (klassiek-cultuur) en VRT Radio 1 terwijl VRT Radio 2 in het geheel niet voorkomt op de lijst van de APR.
De zender WDR 3 is ondanks verzoeken uit de bevolking om meer klassieke zenders enkel als reserve-zender geadviseerd omdat de APR meent dat de huidige klassieke zenders al genoeg diversiteit bieden binnen dit genre.
Het nieuwe Advies Kabelplan Radio is door de APR opgesteld voor de periode van 1 april 2004 tot 1 april 2005 al is het zo dat UPC al om moverende redenen heeft aangegeven om het pas per 1 juli 2004 in te laten gaan! Het advies is gebaseerd op invulling van het huidige aantal van 39 FM-frequenties. (JHV)
Het officiële Persbericht van de APR:
APR brengt Advies Kabelplan Radio uit voor de periode 2004-2005
De Stichting Algemene Programma Raad voor de regio Groot-Amsterdam heeft heden zijn Advies Kabelplan Radio 2004-2005 aan UPC uitgebracht. Het Advies heeft betrekking op het standaardpakket van 39 radiozenders en loopt van 1 april 2004 tot 1 april 2005.
Aanvragen
De APR ontvangt jaarlijks diverse aanvragen. Deze aanvragen zijn afkomstig van drie “categorieën” aanbieders, nl.
· Nieuwe aanbieders;
· Aanbieders waarvan eerdere aanvragen niet zijn gehonoreerd;
· Aanbieders die al deel uit (moeten) maken van het pakket.
De nieuwe aanvragers zijn ditmaal FunX, RTL Fm en Radio Shabnam. De aanbieders waarvan eerdere aanvragen niet zijn gehonoreerd zijn Stichting Sursadhana, World Radio Network 3 (Duitstalig) en YAM Radio.
Wijzigingen in het pakket
De aanvraag van FunX is gehonoreerd. De andere nieuwe aanbieders zijn om verschillende redenen niet in het plan opgenomen. Van de “categorie” aanbieders waarvan eerdere aanvragen niet zijn gehonoreerd is de aanvraag van YAM Radio nu wel gehonoreerd. De overige aanvragen zijn opnieuw afgewezen.
In de categorie aanbieders die al deel uit (moeten) maken van het pakket is op één punt een wijziging aangebracht. De APR heeft één van de SALTO-kanalen gereserveerd voor de uitzendingen van FunX.
Naast de toevoeging van FunX en YAM Radio wordt ook de zender France Inter, een Franstalige buitenlandse publieke zender opgenomen.
Uit het pakket verdwijnen de zenders Country Fm en Radio France Internationale. Country Fm heeft de uitzendingen gestaakt en Radio France Internationale kan om auteursrechtelijke redenen niet langer deel uitmaken van het pakket.
Reservezenders
Analoog aan het Advies Kabelplan Televisie heeft de APR nu ook reserves aangewezen per rubriek. Indien er gedurende de looptijd van een advies een zender uit mocht vallen dan blijft door het aanwijzen van een vergelijkbare reservezender, de evenwichtigheid van het standaardpakket zoveel mogelijk overeind.(APR)
De volgende zenders zijn nu geadviseerd binnen het basispakket (exclusief publieke must-carry zenders)
v Arrow Classic Rock
v AWBC Tamara
v BBC Radio 3
v BBC World Service
v Business News Radio
v Classic FM
v De Concertzender
v Colorful Radio
v France Inter – NIEUW
v I D & T
v Kink Fm
v Radio 10 Gold
v Ujala Radio
v YAM Radio – NIEUW
v WDR 4
v WRN 1 (Engelstalig)
De volgende stations staan in het standaardpakket:
v City FM
v FunX -NIEUW
v Happy Radio
v Noordzee FM
v Radio 192
v Radio 538
v Radio Veronica
v Salto 1
v Salto 2
v Salto 3
v Salto 4 of Salto 5
v Sky Radio
v Tweede Kamerlijn
v YORIN