Zoek
Sluit dit zoekvak.

UK: Vuurdoop voor Chris Moyles in de ochtend op Radio 1

Afgelopen maandag begon het nieuwe radiojaar in Engeland en dat betekende een aantal wijzigingen in de programmering van vele radiostations. Eén van de opvallendste was het debuut van Chris Moyles in de ochtend op BBC Radio 1.

Moyles, die te boek staat als iemand die geen blad voor de mond neemt, heeft sinds afgelopen maandag de plek ingenomen van Sara Cox in de ochtend. Samen met sidekicks Dave, Aled en Rachel is de 29-jarige jock nu iedere werkdag te horen tussen 7 en 10 uur. Eén van de voorwaardes van Moyles om de ochtend over te nemen was dat hij “volledige vrijheid” zou krijgen. En dat hebben z’n bazen tijdens de eerste uitzending geweten ook.

“De redder van Radio 1” begon afgelopen zijn eerste ochtendshow met een jingle van vijf minuten, waarin diverse collega’s van zowel Radio 1 als andere stations het moesten ontgelden. Met teksten als “Goodbye to Zoe (Ball), see you later to Cox, your contract has expired so get back in your box” werd al meteen de toon gezet voor de rest van de show. De allereerste plaat die Moyles draaide was “Flowers in the rain” van The Move.

Tijdens de show bleek dat Moyles absoluut geen last had van een ochtendhumeur, want naast grappen over Britney Spears (ik ben afgelopen weekend met haar getrouwd) en Pink, nam hij ook zijn eigen collega Wes Butters (Top 40) tijdens een telefoongesprek flink in de maling door te toveren met cijfers. Met z’n sidekick Dave grapte hij nog dat ze in een leerperiode zaten en dat ze vooral veel de tijd moesten melden en dat soort dingen.
Maar ook zijn eigen luisteraars moesten het ontgelden. Tijdens het item “Buzz Off”, waarin luisteraars bepalen hoelang een plaat gedraaid wordt, verweet hij z’n luisteraars dat ze geen smaak hadden. The Lightning Seeds met “Change” hield het slechts 30 seconden uit en dat was veel te kort volgens de DJ. De hele show van Chris Moyles is dagelijks na te luisteren op de website van Radio 1. (Real audio)

De grote mond van Chris Moyles en omstreden uitspraken zijn ook de afgelopen jaren niet onopgemerkt gebleven. Zo kreeg hij regelmatig klachten dat hij te seksistisch was tegen jonge meisjes. Maar vooral zijn uitspraak rondom Charlotte Church leverde vele boze reacties op. Moyles riep ooit tijdens een uitzending dat hij het zangeresje wel zou willen ontmaagden zodra zij zestien zou zijn. Ook met z’n eigen collega’s had hij het regelmatig aan de stok, omdat niet schroomde om ze compleet af te branden tijdens z’n uitzendingen.

Moyles begon zijn radiocarrière op 16 jarige leeftijd bij Radio Topshop. Later vertrok hij naar Capital FM in Londen en in 1997 belande hij bij BBC Radio 1. Hier presenteerde hij de afgelopen vijf jaar een middagshow. De TV-carrière van Moyles liep wat minder voorspoedig. Z’n latenight show op Channel 5 werd na drie maanden al geschrapt.

Sara Cox, die voorheen de ochtend deed zit nu in de middag op Radio 1. Het popstation is inmiddels een grootscheepse reclamecampagne gestart onder het moto van “Wake up with Moyles, Go home with Coxy”.

Ook de concurrentie van Radio 1 zit niet stil. Zo is Kelly sinds afgelopen maandag de nieuwe middagjock van Virgin Radio. De 26-jarige neemt hiermee de plek in van Daryl Danhem. Elke middag begeleidt ze de luisteraars van Virgin op weg naar huis met de beste muziek, nieuwsupdates en verkeersinfo.

Bij het Londense alternatieve station Xfm is Zoe Ball gestopt met haar middagshow. De vrouw van DJ Norman Cook (FatBoy Slim) wil meer tijd vrij maken voor haar zoontje. Lauren Laverne (bekend als zangeres van de rockband Kenickie) neemt het stokje over. Ball zal overigens geen afscheid nemen van Xfm, want ze gaat een nieuwe vrijdagavondshow presenteren op het station.

Bij Capital FM, de grote zus van Xfm, zal Johhny Vaughan over enkele maanden de plek innemen van Chris Tarrent. Tarrent presenteerde de afgelopen 15 jaar de ochtendshow bij het Londense hitradiostation.

Graham Mack is terug als ochtendjock bij 2CR FM, een lokaal station in Bournemouth en Dorset in het zuiden van Engeland. Enkele jaren gelden nam hij afscheid van het station, na daar enkele jaren succesvol gewerkt te hebben als ochtendjock. Naast DJ zal Mack ook programmaleider worden bij het station.

Dit is pas een greep uit de wijzigingen. Voorlopig is er nog genoeg te beleven op de Engelse radio en de strijd om de luisteraar is heftiger dan ooit. Ook in het nieuwe jaar houdt Radio.nl de Engelse radiowereld in de gaten voor u. [R.S.]

Gerelateerde berichten