Zoek
Sluit dit zoekvak.

Jomanda schuldig aan dood Millecam

Het Medium Jomanda heeft zich schuldig gemaakt aan strafbare feiten bij de begeleiding van de aan borstkanker gestorven tv presentatrice Silvia Millecam. Dat is de conclusie van een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Millecam, die in 2001op 45 jarige leeftijd stierf, werd door de alternatieve hulpverleners ervan overtuigd dat zij geen borstkanker had. Ook Jomanda heeft tegenover Millecam haar stellige overtuiging uitgesproken dat er geen sprake was van kanker. Zij zou volgens het rapport van de IGZ Millecam hebben afgeraden chemotherapie te nemen. In mei 2000 werd door een chirurg de diagnose ‘borstkanker’ bij de actrice gesteld.

Naast Jomanda worden andere alternatief genezers ook beschuldigd van strafbare handelingen. Zo zou C.B. uit Hilversum Millecam begin november 2000 hebben aangeraden te beginnen met ‘zouttherapie’. Door de dagelijkse inname van 7 � 8 gram keukenzout zou de tumor reduceren en mogelijk verdwijnen. Eind november bleek de tumor in grootte te zijn toegenomen. De IGZ is van mening dat de alternatieve genezers strafrechterlijk vervolgd moeten worden. De organisatie heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.

Jomanda liet op Radio 1 via haar woordvoerder weten eventuele juridische stappen met vertrouwen tegemoet te zien. Het medium zelf zwijgt tot 29 maart om boete te doen voor Nederland. Jomanda zegt niet te weten welke fouten zij heeft gemaakt. Zij heeft Millecam geen medische behandeling gegeven. Dat doet zij nooit, aldus de woordvoerder. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten