Search
Close this search box.

Directeur Dink Binnendijk over RTV West

Vertrekkend directeur van RTV West zegt nu te weten wat de hel is. Wie naar Dink Binnendijk, de vertrekkende directeur van RTV West, luistert, merkt dat hij in de nieuwe organisatie te weinig speelruimte krijgt om optimaal te kunnen functioneren.

“Ik heb het persoonlijk als een teleurstelling ervaren dat de samenstelling van het bestuur op een gegeven moment onderdeel was van de politieke besluitvorming. Iets dat volgens de mediawet overigens niet kan, maar wat wel is gebeurd. En die politieke context heeft zich ook geuit in de samenwerking met RTV Rijnmond en nog een aantal andere zaken. Niet al die beslissingen zijn verkeerd. Zo vind ik het goed dat de politiek de financiële vinger aan de pols houdt. Dat is alleen maar prettig, want dan heb je nog meer ogen die controleren en meekijken. Daarom zie ik ook de rol van de toezichthouder als positief. Tegelijkertijd ben ik iemand die ruimte nodig heeft. Na twintig jaar omroep wil ik mijn ideeën en visie kunnen uitdragen. Dus als ik vind dat het RTV West ten goede zou komen om te gaan samenwerken met de regionale omroep van Zuid-Limburg dan moet ik daar de ruimte voor krijgen.”

Crisismanagement
De mededeling dat hij over een aantal maanden vertrekt, is hard aangekomen bij RTV West. Toch vindt Binnendijk dat hij te veel met crisismanagement is beziggeweest om als de geschikte leider aan de basis te staan van een nieuwe start. “Je moet niet vergeten dat ik, en dat was onvermijdelijk, zowel binnen als buiten RTV West vijanden heb gemaakt. Bovendien is mij in het afgelopen half jaar duidelijk geworden dat het qua ambitie en mogelijkheden toch een ander bedrijf is, dan waarvoor ik had gekozen.”

Binnendijk, die zegt dat zijn ambitie niet ligt in crisismanagement, is toe aan een nieuwe uitdaging. “Wat ik ga doen, weet ik nog niet. Eerst wil ik RTV West goed op de rails zetten en dat is, gezien het businessplan dat er nu ligt, mogelijk. Nadat we op 18 februari het groene licht kregen, is er al veel gebeurd. Zo werken we hard aan de nieuwe organisatiestructuur, heb ik Richard Hogenkamp benoemd tot chef nieuws rtv en zal het niet lang duren voordat ook de functie van chef varia rtv is ingevuld. De radioprogrammering slaat aan. Dat blijkt uit de cijfers. Met 7,6 is er in de afgelopen maanden sprake van bijna een verdubbeling van luisteraars. En ik ben tevreden over de wisseling in de ochtend. Ron Davids, die Ben Zwaan heeft vervangen, doet het goed. Zijn programma heeft nu ook een naam: ‘Perron 912’. De veranderingen op televisie ziet de kijker vanaf september. Misschien dat Agnes terugkeert.”

Jeugdzorg
Een baan als directeur bij de Jeugdzorg Flevoland heeft hij laten passeren. “Ik vind dat je zo’n beslissing weloverwogen moet nemen. Anders lijkt het op een vlucht. Bovendien denk ik eerder aan iets bij een omroep of bij een krant.”

Binnendijk wil er niet te veel over kwijt, maar als opgeruimd en positief mens heeft hij in korte tijd veel negatieve ervaringen gehad. Het gevoelsmens dat het heel leuk vindt om met een team te werken, kookte soms van onmacht. Ook zijn nachtrust heeft er ernstig onder geleden. “Ik weet nu wat de hel is. En dat hoop ik nooit meer mee te maken.” [Wegener/K.v.S./Radio.NL]

Gerelateerde berichten