Zoek
Sluit dit zoekvak.

Omroep Gelderland en Radio 1 hebben heibel

Omroep Gelderland ligt overhoop met het Radio 1 Journaal en wil voorlopig niet meer aan het programma meewerken. “Hilversum zit vol chefjes, baasjes en hoofden. Maar een probleem oplossen, ho maar!”

Hoofdredacteur Jos Campman van Omroep Gelderland heeft het even helemaal gehad met Hilversum. De ene na de andere negatieve kwalificatie komt er soepeltjes uit: grof schandaal, haantjesgedrag, arrogante bobo’s, gemakzucht.

Campman heeft besloten de samenwerking met het Radio 1 Journaal op te zeggen. Verslaggevers van Omroep Gelderland zullen voorlopig niet meewerken aan de uitzendingen van het actualiteitenprogramma. Campman zegt zich groen en geel te ergeren aan de arrogante manier waarop Hilversum met zijn omroep omgaat. Zowel Campman als Radio-1-zendercoördinator Jan Westerhof pikant detail: de voorganger van Campman in Gelderland denken niet dat het conflict snel wordt opgelost. “Ik weet het ook even niet meer”, verzucht Westerhof. “Ik heb geen probleem, hoor. Zij hebben een probleem”, zegt Campman strijdlustig.

De aanleiding? De verslaggeving van het grote auto-ongeluk op de A15 bij Ressen vorige week. Het Radio 1 Journaal slaagde er urenlang niet in een eigen verslaggever ter plekke te krijgen en deed een beroep op Radio Gelderland. Dat had wel een man op de rampplek. Die leverde twee bijdragen, maar werd daarna teruggetrokken omdat Omroep Gelderland hem zelf nodig had.

Westerhof belde boos met zijn Arnhemse collega’s. Een extra itempje kon die verslaggever toch nog wel effe maken? Zijn verzoek schoot Campman compleet in het verkeerde keelgat. Hij zegde de volgende dag schriftelijk de samenwerking met Radio 1 op. “Westerhof wilde bepalen hoe ik mijn mensen zou inzetten. Nou, zo werkt dat niet. Hij is niet de baas van de hoofdredacteur van Omroep Gelderland.”

Westerhof: “Deze reactie verbaast me. Ik ken de gevoeligheden. We hadden een incidenteel probleem, maar voor mij was de kous al af. Het is wel typisch Campman, die houdt wel van publiciteitsstuntjes. Daar staat hij om bekend.” Campman: “Hilversum zit vol chefjes, baasjes en hoofden. Als er iets in Azië gebeurt, hebben ze er meteen een verslaggever. Maar ze slagen er niet om binnen 2,5 uur iemand bij een belangrijk ongeluk in Nederland te krijgen. Dát is het probleem van Hilversum.

“Het is een grof schandaal dat Radio 1 er maar niet in slaagt verslaggevers hun auto in te krijgen. En dan doen ze alsof wij als provincialen blij moeten zijn dat we mee mogen werken. Nou, wij zijn de bestbeluisterde zender in Gelderland. Daarna komt er heel lang niks. Moeten wij dan voorrang verlenen aan werk voor een een zender met een marktaandeel van maar 10 procent?”

Campman heeft zich al vaker kritisch uitgelaten over de in zijn ogen poenige cultuur in Hilversum, dat volgens hem wemelt van de opperhoofden en waar dure studio’s leegstaan. Daartegenover plaatst hij het beeld van Omroep Gelderland als kleine omroep die met veel minder geld veel meer luisteraars en kijkers trekt. Westerhof: “Campman gooit veel met modder. Het klinkt een beetje als Calimero. Hij maakt zich kleiner dan hij in werkelijkheid is.”

Hoe nu verder? Campman: “Ik wacht tot Jan Westerhof mij belt.” Dat telefoontje kon nog wel even uitblijven. Westerhof wil even niks te maken hebben met Campman. “Ik heb een brief aan zijn bestuur geschreven waarin ik mijn lezing geef. En ik heb de andere regionale omroepen ingelicht. Het vertrouwen tussen hem en mij is weg. Hij schrijft een brief en zet die meteen op internet. Dat is niet netjes. Hij had mij moeten bellen. “

Campman: “Een typisch Hilversumse reactie. Nu gaat het erom dat ik die brief ook op internet zet. Nou, ik wil graag transparant werken en uitleggen wat wij doen. Dat is in Hilversum wel anders. Ze hebben er handenvol geld, maar een probleem oplossen, ho maar!” [Wegener/Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten