Er is een rapport verschenen. Het zoveelste rapport over de publieke omroep. Met name over TV en slechts zijdelings over radio. Ondertussen beginnen zelfs deze rapporten kritisch te worden over de besteding van uw en mijn centen aan de enorme overhead van de publieke omroepen.
Die –omdat men de hitte voelde- vorig jaar al wat schijn-bezuinigingen doorvoerde: die deden in elk geval geen pijn. Maar nog steeds heeft iedere omroep zijn eigen radiostudio’s en liefst nog een paar. En groeien de bomen nog steeds in de hemel. En het Hilversumse uitbesteed-circuit vaart er wel bij. Van uw en mijn centen.
Niemand kan vertellen of de omroepen nu eigenlijk brengen wat is afgesproken. Want harde criteria zijn er niet. En de controle vindt plaats door de eigen omroepvoorzitters. Zo weet ook niemand of het wel noodzakelijk is dat er 5 publieke radiozenders zijn met een 100% dekking voor heel Nederland. En er wordt gesproken over het opzetten van een 6e zender voor het bereiken van allochtonen. Een soort tweede FunX, ook al zo’n raar product aan de radio-stam: een zogenaamd lokale zender met enorme vermogens op frequenties die eerder bestemd waren voor de commerciële radio. Van uw en mijn centen.
Maar het allermooiste is toch wel de STER, ORN en noemt u maar: die halen –net als commerciële stations- geld uit de markt zodat het financieel loodzware publieke bestel gefinancierd kan blijven worden. Met als resultaat dat alleen nog de kijk- en luistercijfers tellen voor de publieke (!) omroep. Gene wonder dat de algehele vervlakking toeslaat: met een commercieel getinte quiz met grote prijzen zijn immers veel meer kijkers te krijgen dan met een culturele productie. Maar de vragen uit de quiz zijn natuurlijk óók cultureel, of hoe je het ook maar uitlegt: het past vast wel in een ander vakje dan amusement.
De publieke radiozenders zijn allang door de werkelijkheid in gehaald. Er is geen enkele noodzaak om radio 2, 3 of 4 in de huidige vorm te laten bestaan. Met een radio 1 –maar dan alleen informatie en radio 2 voor een mix van cultuur en niet veel voorkomende muziekstromingen komen met een beetje passen en meten 4 plekken vrij voor commerciële radiozenders. En waarom geen BBC model voor TV 1 en 2? Afrekenen op kwaliteit levert in de UK schitterende televisie op. Zonder reclame ja.
En dat geldt zeker ook voor de publieke regionale omroep die de begroting alleen nog maar sluitend krijgt met crisis-management én natuurlijk de reclames en dus zijn de luistercijfers van cruciaal belang voor de tarieven. Een ridicule situatie: de publieke omroep kan alleen overleven met voldoende kijk- en luistercijfers. Kwaliteit doet er niet toe en er wordt al helemaal niet over afgerekend (wie controleert de fiasco’s van de regionale omroepen West en Rijnmond??).
Met minder dan de helft van het publieke centen –ja: die van u en mij- staat er een bestel als een huis dat afgerekend kan worden op de kwaliteit die het levert. Maar dat betekent wel een publieke ‘coming out’. En iedereen weet dat dat toch eens gebeurt: Let’s go outside….
Paul Winnubst
-op persoonlijke titel-
Dit opinie artikel van Radio.nl is niet geschreven door de redactie, en de redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud. Dit artikel geeft echter wel de mening van een betrokken partij uit de RadioWereld weer. Ingezonden artikelen met een duidelijke subjectieve inhoud zullen als opinie artikel worden geplaatst, zodat de lezer van deze site zelf de opinie artikelen door kan lezen en een eigen mening kan vormen. Mensen die -op wat voor manier dan ook- in het mediawereldje zitten kunnen hun eigen opinieartikelen doormailen. De redactie behoud zich het recht voor altijd artikelen zonder opgave van reden te weigeren.