Search
Close this search box.

L1 Radio en TV viert eerste lustrum

L1 Radio en TV viert vandaag het 5-jarig bestaan. L1 is de enige regionale omroep met een publiek-private samenwerking. Op radio en tv wordt in programma’s de hele dag aandacht besteed aan het eerste lustrum van de regionale omroep.

Algemeen directeur Harro Coumans van L1 Radio en TV: “De samenwerking heeft ons geen windeieren gelegd. Kijkers en luisteraars zijn er beter van geworden. En financieel gezien heeft Limburg een gezonde regionale omroep, mede dankzij deze voor Nederland unieke samenwerkingsvorm.”

L1 TV heeft over de eerste helft van dit jaar het gemiddeld dagbereik verder verhoogd tot 34,7 procent. De cijfers komen uit het Continu Kijkers Onderzoek, waarmee alle publieke en commerciële landelijke en regionale omroepen worden gemeten. Vergeleken met het begin vijf jaar geleden is het bereik fors gegroeid. L1 TV sloot 1999 af met een gemiddeld dagbereik van 25,9 procent.

L1 Radio heeft volgens de laatste meting uit het Continu Luister Onderzoek een marktaandeel van 14,6 procent. Ondanks toegenomen concurrentie in radioland (steeds meer zenders en meer etherfrequenties in Limburg) heeft L1 Radio zijn marktaandeel vijf jaar lang weten te handhaven rond de 15 procent. Daarmee is L1 Radio de meest beluisterde zender van Limburg na Radio 3 FM.

Door scherp op kosten te letten en door hoger dan verwachte reclame-inkomsten boekte Omroepbedrijven L1 over 2003 een winst van iets meer dan één miljoen euro. In het eerste volle jaar van zijn bestaan (2000) was de winst 370.000 Euro. L1 heeft op de dag van vandaag evenveel mensen in dienst als bij het begin van de samenwerking vijf jaar geleden: 120. Omgerekend naar voltijd-banen is er sprake van een daling van 10 banen naar 104 fte’s op dit moment. L1 ontstond in 1999 uit een samenwerking van de commerciële omroep TV8 Limburg en de publieke omroep Omroep Limburg. Beide begonnen in 1997 met regionale tv, maar er was maar één kabelkanaal beschikbaar. L1 zendt uit onder de publieke zendmachtiging van Stichting Omroep Limburg, maar de uitvoerende radio- en tv-bedrijven kennen een publiek-private structuur. Aandeelhouders zijn Stichting Omroep Limburg, Media Groep Limburg en kabelbedrijf Essent Kabelcom. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten