Search
Close this search box.

NOS verwerpt verwijten minister Donner

Hoofdredacteur Hans Laroes van het NOS Journaal vindt de verwijten van minister Donner van Justitie dat het NOS Journaal ‘onwenselijk’ heeft gehandeld rondom de berichtgeving over Bijzondere Bijstands Eenheden ‘onjuist en ongegrond’.

In een vandaag verstuurde brief aan de minister verbaast Laroes zich erover dat Donner het Journaal verwijten maakt, ondanks een uitspraak gisteren (in kort geding) van de rechter, waarbij het NOS Journaal het recht kreeg om het onderwerp wel uit te zenden.

Minister Donner deed zijn uitspraak omtrent ‘onwenselijk handelen’ vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal naar aanleiding van een onderwerp in het NOS Journaal van gisteravond. Daarin berichtte het NOS Journaal over het bestaan van geheime missies die met een ‘license to kill’ Nederlandse militairen tijdens vredesoperaties moeten beschermen. Defensie probeerde gisteren via een kort geding de uitzending te verbieden omdat het in hun optiek om staatsgeheimen zou gaan en omdat mogelijk de veiligheid van deelnemers aan die missies in gevaar zou kunnen komen. De rechter oordeelde gisteren dat het NOS Journaal het onderwerp wel mocht uitzenden, mits bepaalde details over concrete acties weggelaten zouden worden.

Hoofdredacteur Hans Laroes zegt in de brief aan Donner dat hij zich ‘zorgen maakt over het gemak waarmee de minister van Justitie over het handelen van de journalistiek oordeelt’, zeker nu de rechter heeft geoordeeld dat het Journaal zorgvuldig heeft gehandeld. Volgens Laroes gaat Donner dan ook met zijn opmerkingen in ‘tegen het oordeel van de rechter’. Laroes wil een gesprek met Donner om over deze zaak in het bijzonder en journalistiek handelen in het algemeen te praten. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten