Search
Close this search box.

Taaldiscussie Omroep Flevoland suddert voort

De provincie weigert uitspraken te doen over de vraag in welke taal Omroep Flevoland programma‘s voor allochtonen moet uitzenden. De programmaraad van de regionale omroep vindt dat Nederlands de voertaal moet zijn.

De voorzitter van de Stichting Adhikar, die een Hindoestaans radioprogramma verzorgt bij Omroep Flevoland, had de provincie om een oordeel gevraagd. De organisatie is het niet eens met het nieuwe beleid van de programmaraad. Het provinciebestuur stelt nu, dat het ‘niet gepast‘ zou zijn om zich in die discussie te mengen.

Belangrijke reden is de rol, die de Mediawet aan alle Nederlandse provincies heeft gegeven. Het provinciebestuur moet volgens die wet onder meer de representativiteit van de programmaraad van Omroep Flevoland bewaken. De provincie voelt er vanuit dat opzicht niet voor om zich inhoudelijke uit te spreken over het beleid van datzelfde orgaan.

Voorzitter Bob Dwarka van de Stichting Adhikar wil het hier nog niet bij laten zitten. Hij noemt het onbegrijpelijk dat een radioprogramma, dat voor Hindoestanen is bedoeld, niet de taal van de doelgroep mag spreken. ‘Daarbij komt nog eens, dat wij altijd al een mix hanteerden. Een deel van het programma was altijd al in het Nederlands‘, verklaart hij.

Verbod
Radio Adhikar is elke zondagavond in de hele provincie van 19.00 tot 22.00 uur te ontvangen. Na het besluit van de programmaraad geldt tegenwoordig een verbod op het gebruik van te veel Hindoestaans door de presentatoren. Dwarka noemt dat een kleine maatschappelijke ramp, omdat veel oudere Hindoestanen alleen hun oorspronkelijke taal verstaan. ‘Die mensen raken door deze maatregel in een isolement‘, beweert hij.

De Stichting Adhikar kreeg als argument van de programmaraad, dat buitenlandse radio-uitzendingen de integratie in de weg staan. Dwarka vindt dat die vlieger niet opgaat voor de Hindoestaanse gemeenschap in Nederland. ‘Onze jongere generaties zijn volledig aangepast. De jeugd spreekt vaak niet eens Hindoestaans. Vandaar dat een deel van ons radioprogramma gewoon in het Nederlands gebeurt‘, reageert hij.

Het besluit van Omroep Flevoland leidde eerder zelfs tot het verdwijnen van het radioprogramma Ritmo Tropical op dinsdagavond. Ook de makers van die wekelijkse uitzendingen kregen te horen, dat zij voortaan overwegend Nederlands moesten praten. De directie besloot het programma uiteindelijk helemaal te schrappen, omdat de Antilianen en Arubanen hun Papiamento ‘niet officieel af hadden willen zweren‘. [De Stentor/Radio.NL]

Gerelateerde berichten