Zoek
Sluit dit zoekvak.

Advies Zuidoost Flevoland: Kink FM toch in het basispakket.

Op 7 december heeft de Programmaraad Zuid Oost Flevoland hun definitieve advies uitgebracht over het wettelijk basispakket van 25 radiozenders waarover de raad zwaarwegend adviseert.

Colorful Radio is niet opgenomen in het definitieve advies vanwege de onzekere toekomst van dit station. Radio 538 nu ook niet maar de programmaraad gaat ervan uit dat Radio 538 toch wel een overeenkomst met UPC heeft waardoor doorgifte gegarandeerd blijft. Daarentegen wordt Kink FM nu geadviseerd.

Volgens de programmaraad is op basis van het “tellen van individuele voorkeuren” nu Kink FM wel geadviseerd, in tegenstelling tot bij het conceptadvies dat de programmaraad onlangs uitbracht. Gisteren berichtte radio.nl echter over een artikel uit het Utrechts nieuwsblad en de Stentor waarin werd gesteld dat de Programmaraad hierover veel dreigmails zou hebben ontvangen. Het artikel stlede dat Kink FM  afstand nam van de inhoud van de e-mails, maar dat de voorzitter van de programmaraad de directie van Kink verweet toch er mede voor verantwoordelijk te zijn voor de hetze tegen de raad terwijl hun advies niet eens zou beteken dat Kink FM perse zou verdwijnen.

Op dit artikel uit de krant reageerde Kink FM Directeur Jan Hoogesteijn bij de redactie van Radio.nl overigens met de nodige verbazing. “Wat een raar verhaal in die krant, ik ben ook door niemand daarover gebeld”, aldus Hoogesteijn.

De Programmaraad is verder van mening dat het Basispakket nu pluriform is samengesteld. Behalve Kink is uiteindelijk ook WDR4 in het basispakket geplaatst waarmee doorgifte van dit in Nederland doorgaans populaire programma gegarandeerd is. Ook VRT Radio 1 & 2, Sky Radio, Noordzee FM, Radio 10 Gold, Radio Veronica, Yorin FM, RTL FM, Arrow 90.7 FM, Classic FM,  oncertzender, BNR Nieuwsradio, BBC World Service, Juize FM, Radio Tamara en Radio Rebecca staan in het advies.

Onduidelijk is de status van Arrow Rock Radio en City FM Classic Rock. Beide stations zijn als “reservezender” geadviseerd. Arrow Classic Rock wordt al doorgegeven. Voor City FM Classic Rock is dat niet het geval maar dat is in feite een exacte kopie van Rebecca Classic Rock (zelfde eigenaar) en Rebecca Classic Rock wordt al doorgegeven.

Bovenop het wettelijke basispakket dat verplicht is geeft UPC evenwel nog 14 zenders door. Enkele zenders die niet meer verzekerd zijn van doorgifte zijn met name de buitenlandse kanalen BBC Radio 4, VRT Klara WDR1, WDR2, NDR2 en WDR3. Omdat er enkele zenders zijn geadviseerd die nu nog niet te ontvangen zijn zullen er, tenzij UPC frequenties toevoegd, zenders moeten verdwijnen. Het is aan UPC om te besluiten welke zenders op de kabel blijven. [JHV]