Headlines uit de krant: vrijdag 3 december

Chellomedia heeft samen met Canal+ op de voetbalrechten voor achter de decoder geboden. Beide mediabedrijven willen de live wedstrijden van onder andere Feyenoord, Ajax en PSV via de kabel van UPC en de satelliet van Canal Digitaal gaan uitzenden.Staatssecretaris Medy van der Laan (Media) wil dat het Commissariaat voor de Media de definitieve contracten over de uitzendrechten van voetbalwedstrijden toetst aan de Mediawet.

,,We zullen trachten voetbalrechten zo breed mogelijk te gaan uitzetten”, verklaart Bert Holtkamp van UnitedGlobalCom (UGC), de moedermaatschappij van UPC, Chellomedia en Canal+. ,,Dat betekent dat we niet alleen onze eigen merken willen gaan bedienen. Het kan ook zijn dat Essent of KPN Televisie via Chellomedia deze voetbalwedstrijden gaan uitzenden.” Lees verder

FUN
“We zijn volledig legaal bezig. FunX Plus gaat door, maak je daar geen zorgen over.” Aan het woord is FunX-directeur Willem Stegeman, die reageert op het bericht van maandag, waarin staat dat de Vereniging Commerciële Radio (VCR) laat onderzoeken of de lokale urbanzender onwettig bezig is. De VCR gaat bij de gemeenteraden van de vier grote steden na of subsidie bestemd voor lokale doeleinden is gebruikt voor FunX Plus, de stream waarmee FunX de rest van het land wil bereiken. Toen Stegeman hoorde van de juridische inspanningen van de VCR, moest hij hard lachen. “We hebben het over fantastische radiobedrijven die miljoenen luisteraars bereiken. Terwijl wij met onze stream 6000 luisteraars hebben. Waar hebben we het dan over? De VCR maakt ons heel belangrijk zo. Sorry dat we succesvol zijn, sorry dat we ambitieus zijn en sorry dat we innovatief zijn.” Tegelijkertijd vindt Stegeman het buitengewoon vervelend. “Dit jaagt ons op juridische kosten en het vreet energie.” Lees verder 

Mol
Zelf vindt John de Mol het nogal een mal idee, zo’n biografie. Dat is meer iets voor na je loopbaan, terwijl De Mol nu juist het idee heeft dat hij op het punt staat aan een tweede jeugd te beginnen. Toch is een ongeautoriseerde biografie van de mediamagnaat, die vandaag in de boekwinkel ligt onder de titel De gangen van John de Mol, op dit moment natuurlijk niet zo’n gekke gedachte. De Mol mag dan nog zulke grote plannen hebben, hij heeft op zijn 49ste al genoeg gepresteerd en meegemaakt om drie boeken mee te vullen. Lees verder

Digitale tv-markt
De strijd om de digitale televisiemarkt is ontbrand. De aanbieders schermen met een superieure beeldkwaliteit en een reusachtig zenderaanbod, maar digitale televisie kent ook nadelen. Kritisch shoppen luidt het devies. Alle abonnees van Essent Kabelcom kunnen vanaf volgend jaar digitale televisie ontvangen. Wie niet wil hoeft niet mee te doen, maar het digitale pakket is net zo duur als het huidige analoge pakket, en er zitten méér zenders in. Onmiddellijk overstappen dus, zou je denken. Toch ligt het niet zo simpel. Lees verder

Film
De Volkskrant gaat in de maand december drie journalisten opleiden tot camjo aan de Media-academie in Hilversum. Bedoeling is dat ze zelf leren filmen en deze filmpjes op internet gaan zetten. Het gaat voorlopig om een experiment dat alleen wordt gehouden in de stad Utrecht. Lees verder

Roddel
De belangrijkste roddelbladen brengen de komende tijd extra edities uit in verband met het overlijden van prins Bernhard. De Story is het snelst. De medewerkers van dat blad werkten na de officiële bekendmaking van het prinselijke sterfgeval de hele avond, nacht en ochtend aan een nummer dat vrijdag in de schappen ligt. ,,Het wordt een regulier nummer met 22 pagina’s over prins Bernhard”, zei een enigszins uitgeputte woordvoerder van de Story donderdag. Lees verder

NOS
De NOS heeft geboden op de uitzendrechten van het eredivisievoetbal, maar heeft wel een “geconditioneerd bod” gedaan. Dat meldde H. Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur Publieke Omroep, woensdag. De omroep wil dat bij aankoop van de rechten strikte journalistieke en commerciële onafhankelijkheid is gegarandeerd. Lees verder

SBS
SBS (SBS6/Net5 en Veronica) heeft in tegenstelling tot eerdere berichten niet geboden op de tv-rechten van het eredivisievoetbal, die met ingang van volgend voetbalseizoen vrijkomen. Dat heeft een SBS-woordvoerder woensdag gezegd. De Eredivisie CV (ECV) verkoopt de rechten op basis van een een zogenoemde ’tender’ (lijst met voorwaarden), die woensdag om 17.00 uur sloot. Lees verder

Portal
KPN stopt op 1 januari met de breedbandportal op internet. Met deze toegangspagina, waarmee het concern vorig jaar november begon, wilde KPN de mogelijkheden van snel internet via adsl aantonen. Volgens de onderneming is dat doel bereikt en kan de breedbandportal worden opgeheven. “De markt voor breedbandinternet is de afgelopen maanden helemaal opengebroken”, zei een woordvoerster van KPN donderdag. Ruim 1,2 miljoen mensen hebben inmiddels een adsl-aansluiting via het KPN-netwerk. Lees verder