Search
Close this search box.

Kamervragen over nieuwe digitale tv-kanalen

De knop was nog niet om in Hilversum of de eerste Kamervragen werden al gesteld over de nieuw gelanceerde digitale tv-kanalen van de Publieke Omroep. Gisterenmiddag lanceerden Vpro en Nos drie nieuwe televisiekanalen die via internet en bij een enkel kabelbedrijf op tv zijn te bekijken. Het meest recente NOS Journaal is 24 uur per dag te bekijken op NOSJournaal24.nl. Daarnaast lanceerde Vpro Hollanddoc.nl, een documentairezender, en een hernieuwde versie van popzender 3Voor12.

De lancering van de zogeheten themakanalen roept vraagtekens op bij VVD-Tweede Kamerlid Fadime Örgü. Ze diende gisteren een serie vragen in over de zenders bij Media-staatssecretaris Medy van der Laan . Örgü: “Deelt de staatssecretaris de mening dat de publieke omroep geen digitale kanalen mag inrichten die qua inhoud concurreren met commerciële televisie?” Verder vraagt ze zich af in hoeverre er publiek gefinancierde kopij wordt uitgezonden die tot op heden enkel in de archieven was blijven liggen.

Tevens bevraagt ze Van der Laan over de mogelijkheid tot reclame op de digitale themakanalen. Ze ziet dit als bedreiging voor de toekomst van digitalisering en commerciële (betaal)televisie in Nederland en ze wil dat de Publieke Omroep de mogelijkheid tot reclame wordt onthouden op de nieuwe zenders. Een andere vraag van het VVD-kamerlid is die naar de kosten voor het opzetten van de digitale tv-kanalen. Vpro-directeur Peter Schrurs beantwoordde die vraag gisteren met: “De eenmalige technische kosten voor de digitale kanalen zijn 80.000 euro. Daarna bedragen de jaarlijkse technische kosten 20.000 euro.” Die bedragen zijn volgens de Vpro te vergelijken met het maken van 2 uur normale televisie.

Schrurs maakte gisteren eveneens bekend in februari 2005 een volgende themazender via internet te zullen lanceren. ‘Geschiedenis’ wordt samen met NPS vorm gegeven en zal gearchiveerde programma’s uitzenden die een relatie hebben met actuele ontwikkelingen. “De basis vormt het rijke archief van de publieke omroep. Met onder meer afleveringen van OVT, Andere Tijden en Polygoon Journaals. Met persoonlijke verhalen, reconstructies en impressies. Voor dit kanaal wordt tevens samengewerkt met partijen als het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Rijksmuseum. Later in 2005 opent de VPRO nog een kanaal dat ruim baan geeft aan nieuwe makers en concepten.”

Oproep aan derden
Verder stelde Schrurs “binnen en buiten de publieke omroepen” samen te willen werken met derden in digitale televisie. Details van die plannen lichtte hij niet toe. Vpro werkt reeds samen met bijvoorbeeld de Volkskrant in filmportaalsite Cinema.nl.

Schrurs riep de politiek op het onderscheid tussen hoofdtaken en neventaken van publieke omroepen op te heffen om de activiteiten van zijn bedrijf helemaal tot zijn recht te laten komen. De internetactiviteiten van publieke omroepen vallen momenteel nog onder het kopje ‘nevenactiviteiten’, eenzelfde positie als bijvoorbeeld de programmagidsen van de omroepen.

Parlementaire themazender
Harm Bruins Slot, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep, kondigde met enig bravoure aan in januari 2005 een parlementaire digitale televisiezender te zullen beginnen. Wim de Bie wil op zijn Bieslog.vpro.nl live videouitzendingen gaan verzorgen, naar analogie van het live verslag van Prinsjesdag in september 2004. [Planet/Radio.NL]

Gerelateerde berichten