Zoek
Sluit dit zoekvak.

Oostenrijk: Kronehit ontvangt eerste landelijke radiolicentie

De kogel is door de kerk: Mediawaakhond KommAustria heeft Kronehit gisteren een landelijke radiolicentie gegeven. Kronehit zal vanaf begin volgend jaar het allereerste landelijke commerciële radiostation in Oostenrijk worden. Een mijlpaal in de tienjarige geschiedenis van de Oostenrijkse commerciële radio.

Eén voor allen…
Vanaf 1 januari mag Kronehit via al haar frequenties één en hetzelfde programma uitzenden. Op dit moment is Kronehit als het ware een verzameling van 13 regionale frequenties, met elk hun eigen verplichtingen. Daarom wordt het landelijke Kronehit programma ook regelmatige regionaal ontkoppeld voor reclame, nieuws en andere verplichtingen. Daarnaast wordt elke avond het programma tussen 18 en 22 uur regionaal ontkoppeld. Vanaf 1 januari hoeft dit niet meer en mag 24 uur per dag het gelijke programma worden uitgezonden.


Op naar 100%

Op dit moment heeft Kronehit een etherdekking van bijna 80%. Het station hoopt dit zo snel mogelijk uit te kunnen breiden naar 100%. Wanneer dit gerealiseerd zal en kan worden is nog niet bekend. Maar na 80 jaar komt er eindelijk een einde aan de monopoliepositie van de ORF op het gebied van landelijke radio. Kronehit is dan ook blij dat het eindelijk op gelijke hoogte kan strijden met de publieke popzender Ö3. Dat zal overigens nog een flinke klus, want Ö3 behaalde volgens de laatste Radiotest (luisteronderzoek) een marktaandeel van 40%, terwijl Kronehit genoegen moest nemen met 4,5%.

Stroomversnelling
Al sinds 2001 heeft Kronehit aangegeven dat het landelijke radio wil gaan maken, echter de wet verbood dit. In juli van dit jaar kwam het één en ander in een stroomversnelling. Er kwam een aanvullende wet, die landelijke commerciële radio toestond. Radiostations met een minimale dekking van 60% kregen de mogelijk om al hun regionale licenties in te leveren en om te ruilen voor één landelijke licentie. Vooralsnog is en blijft Kronehit de eerste zender die dit voor elkaar heeft weten te krijgen.

Perikelen in Graz
Ook de problemen met de licentie van Kronehit in Graz zijn vrijwel zeker van de baan. In eerder stadium besloot de rechter dat de licentie van Kronehit Graz niet rechtmatig was en daarom ingetrokken moest worden. Inmiddels is er een wetsvoorstel ingediend om dit te voorkomen. Hierover wordt donderdag een besluit genomen, maar het is vrijwel zeker dat dit voorstel aangenomen wordt. [Radioszene/Etat/R.S.]