Zoek
Sluit dit zoekvak.

WDR 4 op de kabel op veler verzoek

Sinds 3 februari wordt de Duitse populaire muziekzender WDR4 weer doorgeven via de kabel in Den-Haag op freq. 101.5 mhz (stereo). Deze zender die vooral veel Duitstalige Schlagermuziek en Easy Listening uitzendt verdween vorig jaar op advies van de Haagse programmaraad om plaats te maken voor Colorful.  Dit had opmerkelijk veel protesten tot gevolg en daarom heeft de Haagse programmaraad besloten om WDR 4 weer een plek in het radiopakket te geven.

Situatie Leiden-Bollenstreek
In deze regio geeft Casema WDR4 nu helaas niet meer in de gebruikelijke stereo- maar in een matige mono-kwaliteit door. Casema verplaatste WDR4 naar een andere frequentie omdat de programmaraden Leiden en Bollenstreek Deutsche Welle als Duitse zender hadden geadviseerd (Casema heeft inmiddels Deutschlandfunk toegevoegd omdat Deutsche Welle niet mag worden doorgegeven om auteursrechtelijke redenen). 
Een speciaal opgezette commissie van de programmaraden Leiden & Bollenstreek had het hele radio-aanbod vorig jaar naar aanleiding van de nieuwe ether-verdeling in ons land onderzocht.  Zij kwamen met de conclusie dat voor ieder buurland de wereldomroep van dat land voldoende zou zijn om de cultuur te weerspiegelen.  Op het besluit om WDR4 te verwijderen kwamen echter bij voorbaat protesten en mede daardoor heeft Casema WDR4 vooralsnog gehandhaafd.  De andere reden die Casema aanvoert is dat de geadviseerde zender Radio 227 “om technische redenen nog niet kan worden doorgegeven”.   In het geval dat Radio 227 binnenkort alsnog op de kabel komt zou er geen plaats meer zijn voor WDR4 omdat Casema stelt (in tegenstelling tot alle andere exploitanten in ons land)  het radio-aanbod niet met meer dan 32 kanalen te kunnen uitbreiden.

Kabelnet Amstelveen
Recent heeft de Programmaraad Amstelveen een Radio-advies uitgebracht dat Casema inmiddels grotendeels heeft opgevolgd.  Opmerkelijk in dit advies was dat er helemaal geen Duitstalige Radiozender meer was geadviseerd.   Omdat Casema het aanbod bewust beperkt houdt tot 32 zenders  zijn WDR2 en WDR3 dan ook “noodgedwongen” vervangen door andere zenders.  WDR4 is echter wel op de kabel gebleven in Amstelveen (freq. 97.1 mhz stereo) omdat Radio 227, dat wel vrijblijvend geadviseerd was door de programmaraad, niet door Casema aan het aanbod is toegevoegd.

Toegevoegd in Schiedam
In de stad Schiedam is WDR4 sinds kort ook via de kabel te ontvangen.  ONS-Cai heeft heeft voor WDR4 binnen het pakket van 37 radiozenders gekozen nadat doorgifte van de internationale omroep Deutsche Welle noodgedwongen moest worden stopgezet in verband met het ontbreken van een regeling voor de auteursrechten. ONS Cai geeft WDR4 door in Schiedam via freq. 102,9mhz. (stereo).

Via heel veel kabelnetten
WDR4 was en is in Nederland een zender die luisteraars en programmaraden vaak graag aan het aanbod toegevoegd willen zien. Daar waar de zender al eens verdween (bijv. in Amsterdam) werd dit niet in dank afgenomen en keerde de zender vrij snel weer terug op de kabel. Dit komt vooral door het unieke format van de zender waarmee WDR4 ook in Nordrhein-Westfalen de best beluisterde zender is. Een soortgelijke zender is in Nederland niet direct voorhanden en daarom wordt de zender op vrijwel alle kabelnetten te doorgegeven en geniet dus ook bekendheid buiten de grensgebieden zoals Limburg. Enige grote uitzondering waar WDR4 niet op de kabel zit is op dit moment Noordoost Nederland waar alleen een aantal programma’s van de NDR uit aldaar aangrenzende gebieden worden doorgegeven.

Nu ook via het internet
Overigens is het sinds begin deze maand ook mogelijk om naar WDR4 te luisteren via het web.  Er kan gekozen worden uit  een audio-stream via Real-Player of Windows Media via de homepage van WDR4. [JHV/Radio.NL]

Gerelateerde berichten