Zoek
Sluit dit zoekvak.

Capital + GWR = GCap Media

GCap media is zo goed als zeker de naam van de nieuwe Engelse radiogroep. GCap komt voort uit de fusie tussen de radioconcerns Capital Radio en GWR. De beide radiogroepen hebben dit afgelopen vrijdag officieel bekend gemaakt.

Nieuwe naam
Bij een nieuwe start hoort een nieuwe naam vonden beide groepen. Maar een nieuwe naam is altijd lastig en kan gevaarlijk zijn. Daarbij kan bijvoorbeeld gekozen worden om de naam totaal te veranderen, zoals Raider ooit Twix werd, of de naam in te korten, zoals Jennifer Lopez J-Lo werd. Capital en GWR hebben gekozen voor de veilige optie: GCap.

Ralph Bernard, voorzitter van GWR legt uit: “De naam GCap Media bevat elementen van zowel Capital als GWR, het geeft daarmee weer dat beide bedrijven een belangrijke bijdrage leveren aan de nieuwe radiogroep. We kijken er naar uit om de fusie af te ronden en daarmee de grootste radiogroep van het Verenigd Koninkrijk te vormen.”

Toch is het nog niet 100% zeker dat de naam doorgaat, want de aandeelhouders moeten de naam nog officieel goedkeuren. Wanneer dit gaat gebeuren is nog niet bekend, maar verwacht wordt dat GCap Media vanaf mei operationeel zal zijn. Door de fusie zal het grootste radioconcern van het Verenigd Koninkrijk ontstaan met een jaarlijkse omzet van ruim 700 miljoen pond.

Century 106FM
Eind vorig jaar maakten mediawaakhond Ofcom en kartelwaakhond OFT bekend dat het groen licht zal geven voor de fusie op voorwaarde dat er een aantal kleine aanpassingen plaatsvinden.

Eén van de aanpassingen is dat de 30 lokale licenties van GWR aangepast worden omdat ze als het ware overgaan naar Capital Radio. Voor de meeste is het slechts een formaliteit waarbij de naam van de eigenaar verandert wordt, maar voor een aantal zal er ook inhoudelijk wat gaan wijzigen.

Het gaat hierbij vooral om het behouden van lokale ochtendshows op stations die onder één licentie uitzenden, zoals MFM en Buzz 97.1 onder Liverpool en GWR FM in Bath en Bristol.

Daarnaast moet GCap afstand doen van het regionale station Century FM in Nothingham. Dit omdat de GWR Group al met diverse lokale stations (Trent FM, Ram FM en Leicester Sound) actief is in deze regio. Volgens de regels mag één eigenaar maar drie licenties per regio hebben die elkaar maximaal 55% overlappen qua etherbereik.

In eerste instantie was de bedoeling dat Century 106FM verkocht zou worden, maar Capital en GWR hebben inmiddels bekend gemaakt dat het Century FM liever uitruilt met een station van een andere radiogroep.

GWR groep
De GWR Groep is eigenaar van 35 lokale radiostations in Engeland, verenigd in het zogenaamde “Mix-netwerk”. Tot het netwerk behoren onder andere Essex FM, Broadland 102, Mercury FM en GWR FM. Daarnaast is de GWR Groep eigenaar van Classic FM, het enige landelijke commerciële radiostation op FM in Engeland.

Capital Radio
Capital Radio is eigenaar van 8 lokale stations in en om een aantal steden waaronder Capital FM (Londen), Invicta FM (Kent), BRMB (Birmingham) en Beat 106 (Glasgow). Daarnaast behoren ook Capital Gold op de middengolf, het regionale Century FM-netwerk, Choice FM en XFM (beiden in Londen) tot de Capital Radio Groep. [Guardian/R.S./Radio.NL]