Zoek
Sluit dit zoekvak.

AT5 gaat commercieel

Stadszender AT5 en de gemeente Amsterdam zijn in onderhandeling met een grote internetprovider over overname van het televisiestation, zo schrijft de Volkskrant. AT5 moet commercieel worden, heeft het college van b. en w. gisteren besloten. De gemeentelijke subsidie van ongeveer drie miljoen euro loopt aan het einde van dit jaar af en zal, als het aan mediawethouder Hannah Belliot (PvdA) ligt, niet worden voortgezet. Toch is de gemeente er veel aan gelegen om de Amsterdamse nieuwsvoorziening via AT5 in stand te houden.

Volgens adviesbureau Boer & Croon is het onmogelijk om de stadszender zonder gemeentelijke subsidie als publieke zender in de lucht te houden. De mogelijkheden van sponsoring zijn beperkt, een fusie met de regionale zender RTV Noord-Holland stuit op weerstand bij AT5 en een gooi naar provinciale subsidie wordt onhaalbaar geacht.

Het is volgens Boer & Croon zaak om de nieuwsvoorziening via statuten te regelen in een private variant. Het college neemt dat advies over. De gemeente is nu nog aandeelhouder met vetorecht, maar zal straks alle banden met AT5 doorsnijden.

Het adviesbureau beweert dat diverse marktpartijen interesse hebben in deelname aan het nieuwe AT5. Zo hebben multimediabedrijven als KPN en Tiscali belangstelling getoond, maar bijvoorbeeld ook het AMC en De Postbank, die via speciale programma’s aandacht voor hun bedrijf hopen te trekken. Voorlopig richten de onderhandelingen zich volgens bronnen op het stadhuis echter op overname door één grote partij.

Onzeker is of AT5 als private zender nog toestemming krijgt om drie keer per avond het NOS-journaal door te geven. Ook de huidige subsidie van kabelaar UPC komt onder druk te staan.

De redactie van AT5 vreest een nieuwe reorganisatie. Om het hoofd boven water te houden, werden vorig jaar al achttien banen geschrapt en flink bezuinigd op freelancers. Uiteindelijk moesten negen mensen via de kantonrechter weg. [Marcel Wiegman/Volkskrant/Radio.NL]

Gerelateerde berichten