Search
Close this search box.

Top Omroep Brabant in beschuldiging gesteld

Politie en justitie hebben woensdagavond hoofdredacteur Jan Kriek en directeur Gert Bielderman van Omroep Brabant in staat van beschuldiging gesteld. Justitie verwijt Omroep Brabant dat het geen beelden wil afstaan van de rellen in de Graafsewijk in Den Bosch. “Als ze beelden willen hebben, moeten ze hun eigen camera maar gebruiken”, aldus Bielderman.

Justitie nam uiteindelijk het bandje mee met daarop de beelden van de rellen in de Graafsewijk. Het gaat om de beelden die Omroep Brabant op televisie heeft uitgezonden. Het niet-uitgezonden beeldmateriaal is niet aangetroffen.

Hoofdredacteur Jan Kriek en directeur Gert Bielderman worden door justitie beschuldigd van het niet voldoen aan een ambtelijk bevel en het achterhouden van bewijs. Justitie wil het niet-uitgezonden beeldmateriaal van de rellen. Die beelden geeft Omroep Brabant om principiële redenen nooit af. Bovendien ligt in het gebouw van Omroep Brabant geen niet-uitgezonden materiaal. Kriek en Bielderman hoefden uiteindelijk niet mee naar het politiebureau. Justitie geeft geen commentaar op de kwestie.

De beelden en geluidsfragmenten die Omroep Brabant woensdag van de inval maakte, zijn wel in beslag genomen. Als reden werd genoemd dat de opnames de veiligheid van de rechter-commissaris, een van de aanwezigen, kan bedreigen. Dinsdag kwam bij Omroep Brabant een brief binnen waarin de politie aangaf de banden te komen halen. De politie kwam om ongeveer kwart over vier op woensdagmiddag het pand binnen, met een zogenoemd bevel tot uitlevering.

De Nederlandse Vereniging van journalisten vindt de actie “onacceptabel”. Volgens een woordvoerder druist die volledig in tegen de afspraken die de vereniging met het college van procureurs-generaal heeft gemaakt.

“Wanneer justitie vrijelijk over de beelden kan beschikken, ontstaat het beeld dat de journalistiek een verlengstuk van justitie is. Dat brengt de medewerkers van bijvoorbeeld Omroep Brabant tijdens het werk in gevaar. Het was al te zien tijdens de rellen afgelopen weekeinde, toen de woede zich ook tegen het materiaal van de omroep richtte.”

Justitie heeft volgens een woordvoerder begrip voor de positie van de omroep, maar wil de beelden toch hebben omdat ze van belang zijn voor het strafrechtelijk onderzoek. Bielderman reageerde boos op de hele situatie. “Er komt een hele batterij binnengemarcheerd alsof we een criminele organisatie zijn”, zo zei hij. “Als alles wat wij opnemen, rechtstreeks naar justitie kan gaan, wie wil er dan nog met ons praten?”, zo vroeg verslaggever Raoul Cartens zich af. [Omroep Brabant/Radio.NL]

Gerelateerde berichten