Zoek
Sluit dit zoekvak.

Geen ruimte voor lokale omroep op omroepnetwerken

De Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON) heeft een brief gestuurd naar de vaste Kamercommissies voor OCW en EZ. Aanleiding is het overleg met de minister van Economische Zaken en de staatssecretaris van OCW over het Nationaal Frequentieplan 2005 en het Beleidsvoornemen “TDAB en de introductie van digitale radio in Nederland.”

Inmiddels is duidelijk dat het commissieoverleg over digitale radio niet op 14 juni zal plaats vinden, zoals eerder bekend gemaakt werd. Het commissieoverleg is uitgesteld tot na de zomer, zo laat D66-Kamerlid Bert Bakker weten.

Betere FM-frequenties
De Olon dringt in de brief aan de vaste Kamercommissies aan op het maken van haast met de optimalisatie van FM-frequenties voor publieke lokale omroepen. Daarbij moeten ook frequenties kunnen worden gebruikt die buiten het deel van de FM band liggen dat nu voor lokale omroep wordt gebruikt. Ook moet volgens de Olon worden overwogen om de huidige vermogensbeperkingen voor publieke lokale omroepen op te heffen.

Introductie digitale radio
Verder gaat de Olon in op het beleidsvoornemen voor de introductie van commerciële digitale radio in Nederland. Onder deze titel wordt ook aandacht besteed aan de lokale publieke radio. Dat heeft volgens de Olon geleid tot een volstrekte onderwaardering van het belang van een goede regeling voor publieke lokale radio. De Olon dringt daarom aan op een apart beleidsvoornemen voor de introductie van publieke lokale (en regionale) digitale radio in Nederland, waar wel rekening gehouden wordt met de specifieke uitgangspunten van het geldende mediabeleid.

De Olon pleit er voor dat de overheid de toegang tot digitale infrastructuur van de publieke lokale omroep zeer goed regelt. Op dit moment wordt digitale lokale radio volledig overgelaten aan commerciële multiplexbeheerders. Lokale televisie heeft geen toegang tot digitale ethertelevisie (Digitenne / KPN en satelliet), maar ook niet tot de digitale kabelpakketten van bijvoorbeeld UPC, Essent en/of Casema. Omdat bijna alle belangrijke omroepen in digitale kwaliteit binnen digitale kabelpakketten (vaak bijna) gratis aangeboden gaan worden, vermindert automatisch de belangstelling voor het analoge tv-pakket.

De Olon is van mening dat de must carry verplichtingen inzake publieke omroep ook onverkort op digitale omroepnetwerken moeten gelden. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten