Headlines uit de krant: woensdag 13 juli (2)

De omroepen en Talpa hebben onenigheid over het verstrekken van de programmagegevens van de nieuwe televisiezender van John de Mol. Talpa wil de gegevens alleen tegen een vergoeding verstrekken, maar enkele omroepen laten weten niet voor de programmagegevens te willen betalen.

De partijen spreken elkaar donderdag over de kwestie. Komt er geen oplossing, dan zullen in ieder geval de lezers van de omroepbladen van de AVRO, KRO en NCRV niet weten wat er vanaf half augustus op Talpa is te zien. Lees verder

MP3
Nederlandse internetaanbieders zijn niet verplicht om de muziekindustrie adresgegevens te verstrekken van klanten die illegale mp3-bestanden (muziek) en films aanbieden via het internet. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vandaag bepaald. De rechtszaak was aangespannen door auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra en de Stichting Brein, die de rechten van de entertainmentindustrie in Nederland bewaakt. Zij eisen dat de vijf internetaanbieders KPN, UPC, Essent, Tiscali en Wanadoo de adresgegevens vrijgeven van 41 internetgebruikers die worden verdacht van ‘uploaden’, het uitwisselen van films en muziek via zogeheten p2p-programma’s (peer to peer, van gelijke naar gelijke). Brein heeft de gegevens nodig om de gebruikers te kunnen aanklagen. Volgens de stichting vormt het kosteloos beschikbaar stellen van muziekbestanden op het internet een inbreuk op de auteursrechten van artiesten. Lees verder

Brein
Brein heeft een nederlaag geleden in zijn strijd tegen p2p-gebruikers. Providers hoeven de naw-gegevens van hun klanten niet af te staan aan Brein. De uitspraak van de Utrechtse rechtbank is het voorlopige sluitstuk van de strijd tussen Brein en de Nederlandse providers Planet, Chello, @Home, Tiscali en Wanadoo. Inzet van de rechtszaak waren de naam-, adres- en woonplaatsgegevens van enkele tientallen abonnees die via uitwisselprogramma’s als Kazaa muziek hebben aangeboden. Brein heeft van deze mensen alleen het ip-adres en wil dat de providers daar de bijbehorende naw-gegevens bij leveren. De internetaanbieders weigerden dat te doen. De meeste providers leveren dergelijke informatie immers alleen aan justitie. Lees verder

Brein 2
De Stichting Brein tekent beroep aan tegen het vonnis in kort geding tegen providers. De rechtbank wees vanmorgen de eis van Brein af om de NAW-gegevens te krijgen van enkele tientallen muziekuploaders, die abonnee zijn bij vijf Nederlandse providers. Tim Kuik, directeur van de Stichting Brein, zegt in een vraaggesprekje met Planet Multimedia dat er een hoger beroep komt. U kunt meeluisteren (WindowsMedia, 3 minuten). Kuik zegt het absoluut oneens te zijn met de afwijzing van de eis op grond van mogelijke privacyschending door Brein. Volgens Kuik is de methode om een Amerikaans bureau in te schakelen wel degelijk wettelijk toegestaan. Lees verder

Prive
Het weekblad Privé is niet welkom bij een fotosessie tijdens de vakantie van het gezin van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, die de Rijksvoorlichtingsdienst RVD binnenkort zal organiseren. Als het weekblad heimelijk gemaakte foto’s publiceert of plaatjes toont die van derden zijn gekocht, stapt de RVD onverwijld naar de rechter. Dat staat in een brief die G. van der Wulp, directeur-generaal van de RVD, maandag heeft verzonden aan de hoofdredactie van het weekblad. Lees verder

Internetforums
NCRV en TROS introduceren een systeem waarmee bezoekers aan internetforums zelf gaan meehelpen aan het beoordelen van geplaatste berichten. Het systeem is een aanvulling op de bestaande open-source forumsoftware PhpBB en wordt toegepast op het forum van de websites Stand.nl en Radar, zo hebben de omroepen bekendgemaakt. Met deze voor de omroepen nieuwe techniek is het mogelijk om bijvoorbeeld racistische of seksistische berichten zo snel mogelijk, zonder tussenkomst van een redactie, te verwijderen. Lees verder

Breintje
Een basisschool is beboet vanwege een vertoning van de film Madagascar. De film bleek een illegale kopie te zijn met een redelijke beeldkwaliteit. De animatiefilm Madagascar is pas enkele dagen in de bioscopen te zien, maar een leerkracht had een illegale kopie weten te bemachtigen. Scholen moeten een vergunning hebben bij de Videma, een legale bron hebben en de film moet voorkomen in het Videma titelbestand. Dat is bij Madagascar nog niet het geval. Lees verder

Drama
De vooraanstaande Amerikaanse televisieproducent Steven Bochco wil een dramaserie maken over de oorlog in Irak. De maker van onder meer ‘Hill Street Blues’ en ‘NYPD Blue’ wil daarbij de heikele politieke punten negeren. Lees verder

Kabel
‘TVE is verdwenen!’ ‘ Handen af van de WDR!’ ‘Geef ons Rai Uno!’ Niets zo voorspelbaar als de reacties die volgen op de jaarlijkse nieuwe indeling van de televisiezenders. Koud heeft UPC het nieuwe Nijmeegse pakket bekendgemaakt, of het protest begint. De argumenten zijn doorgaans hetzelfde, alleen de namen verschillen. Na Rai Uno, WDR en de Turkse TRT, dat zijn comeback heeft gemaakt, is het dit keer de Spaanstalige zender TVE die op zwart gaat. Gebelgde kijkers grijpen telefoon of pen om lucht te geven aan hun verontwaardiging over het schrappen van hun zender. Lees verder

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email