Search
Close this search box.

Radio Gelderland zeer slecht te ontvangen

De burgemeesters van Geldermalsen, Neerijnen, Zaltbommel en Lingewaal zijn sinds augustus 2003 al bezig om het ontvangst van Radio Gelderland in het westelijke deel van de provincie Gelderland op een beter niveau te krijgen. De burgemeesters vinden dat de omroep in de provincie Gelderland de functie van een rampenzender heeft. Dat betekent dat in geval van een ramp of calamiteit de inwoners van Gelderland, ook in het meest westelijke deel, het advies krijgen om: “ramen en deuren te sluiten en radio Gelderland aan te zetten”.

Politiek werkt niet mee
De burgemeesters van de vier gemeenten hebben in bijna twee jaar diverse acties ondernomen om de ontvangst verbeterd te krijgen. Al in 2003, na het opnieuw uitgeven van de zenderfrequenties, hebben de burgemeesters hun bezorgdheid uitgesproken bij de minister van Economische Zaken. In een reactie hierop gaf het ministerie aan dat “het onderzoeken van klachten bij publieke omroepen een hoge prioriteit heeft”. Helaas was en is deze prioriteit niet zo hoog dat in twee jaar een oplossing voor dit probleem is gevonden. Ook brieven aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en brieven aan het ministerie van Economische Zaken, de vaste kamercommissie uit de Tweede Kamer en Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland hebben geen oplossing gebracht. Ook na het stellen van kamervragen door PvdA-kamerlid de heer A. Wolfson bleef het resultaat gelijk: geen verbetering, geen oplossing. Kortom, tot nu toe heeft geen enkele actie, individueel of van de vier gemeenten gezamenlijk, mogen leiden tot enig resultaat.

Politiek reageert niet
De burgemeesters van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal in de provincie Gelderland zijn het zat. En dat geldt ook voor de burgemeester van Zaltbommel. Ze zijn het zat dat de rampenzender radio Gelderland in het westelijk deel van de regio Rivierenland nog steeds slecht te ontvangen is. Zij zijn het zat dat het verantwoordelijke ministerie van Economische Zaken niet reageert op brieven en (telefonisch) ambtelijk beloften doet die niet  worden nagekomen. De burgemeesters voelen zich niet serieus genomen.

Radio Gelderland
Radio Gelderland spreekt de slechte ontvangst van de zender niet tegen. Zowel in mondelinge als schriftelijke contacten met de omroep geven zij toe op de hoogte te zijn van de slechte ontvangst. Radio Gelderland wordt zelf al maanden van het kastje naar de muur gestuurd door het ministerie van Economische Zaken en is van mening dat ook het belang van de omroep in Den Haag niet serieus genomen wordt.

Verantwoording
De burgemeesters van de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen, Zaltbommel en Lingewaal hebben er genoeg van en daarom zien zij zich genoodzaakt om hun verantwoordelijkheid voor het waarschuwen van hun inwoners in geval van rampen of calamiteiten bij de minister van Economische Zaken te leggen. Dat is de enige stap die de burgemeesters nog rest als de minister van Economische Zaken het hen onmogelijk maakt hun verantwoordelijkheid te nemen. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten