Zoek
Sluit dit zoekvak.

Engelse commerciële radiozenders brengen twee nieuwe hitlijsten

De Engelse commerciële radiostations pakken het komend najaar uit met twee nieuwe hitlijsten. Naast de gebruikelijke Hit40 UK zal er ook een speciale AC lijst en een Dance/R&B lijst komen. Zowel de nieuwe lijsten als de reguliere Hit40 UK zullen op zondagmiddag worden uitgezonden. Met de uitbreiding hopen de stations meer luisteraars weg te halen bij de Top 40 van BBC Radio 1, dat eveneens op zondagmiddag wordt uitgezonden.

AC Chart
De AC Chart zal op een iets andere wijze worden samengesteld dan de reguliere Hit40 UK, want naast singleverkoop en airplay zal ook album- en DVD-verkoop meegenomen gaan worden voor de nieuwe lijst. De AC Chart zal dan ook geen overzicht worden van de best verkochte platen, maar de best verkochte artiesten.

De presentatie van de nieuwe hitlijst zal in handen zijn van Melanie Sykes en Nick Snaith. Sykes is in Engeland voornamelijk bekend van haar programma’s op Sky Television en Channel 4. Ervaring met het presenteren van een hitlijst deed Sykes op bij MTV, waar ze een tijd lang “Hitlist UK” presenteerde. Nick Snaith is momenteel elke maandag tot en met donderdagmiddag te horen op de Londense popzender Heart 106.2.

De AC Chart zal vanaf komend najaar te horen zijn op 54 lokale en regionale radiostations in het Verenigd Koninkrijk, waaronder het Real Radio netwerk. De lijst zal geproduceerd worden door Unique, wat eigendom is van UBC media. Unique is momenteel de grootste productiemaatschappij voor de radio in Engeland en was ook al producer van de Pepsi Chart wat later overging in de Hit40 UK.

Fresh 40
Speciaal voor de hitgevoelige en jongerenzenders komt er een speciale lijst die zich focust op R&B, hip-hop en dance: de Fresh 40. Wie de lijst zal gaan presenteren is nog niet bekend, maar de lijst zal wekelijks worden uitgezonden op Kiss 100 in Londen, het Galaxy netwerk en het Vibe netwerk. De productie is in handen van Somethin’ Else, dat momenteel ook al de Hit40 UK produceert.

Einde voor Smash Hits Chart
De komst van de twee nieuwe hitlijsten betekent het einde van de Smash Hits Chart met mark Goodier. Na bijna drie jaar zal de lijst definitief stoppen. Momenteel wordt de Smash Hits Chart nog wekelijks uitgezonden via een kleine 50 lokale commerciële radiostations in het Verenigd Koninkrijk.

De meeste stations die nu de Smash Hits Chart uitzenden zullen overstappen op één van de andere drie lijsten. Zo zal het Big City Network van Emap, waaronder Key 103 (Manchester), Radio City 96.7 (Liverpool) en Radio Aire (Leeds), overstappen op de reguliere Hit40 UK. De Hit40 UK blijft hiermee de grootste commerciële hitlijst en zal via ruim 120 lokale radiostations te horen zijn. [Guardian/R.S./Radio.NL]

 

Gerelateerde berichten