Search
Close this search box.

Het debacle van TV10 in ‘Andere Tijden’

Het geschiedenisprogramma ‘Andere tijden’ zal dinsdag (9 augustus) op Nederland 3 om 20.50 uur onder andere aandacht besteden aan het sterrennet van Joop van den Ende. Joop van den Ende ontwikkelde in 1989 een plan voor zijn eigen commerciële zender, TV10. Henny Huisman, Ron Brandsteder, André van Duin en Jos Brink … alle sterren gingen met hem mee naar ‘zijn eigen net’.

Daarnaast – om serieus genomen te worden – moest er  gedegen onderzoeksjournalistiek beoefend worden, vond Van den Ende. ervaren journalisten als Feike Salverda, Ton Elias en Hugo van Rijn traden toe tot TV10.  Van den Ende denkt alles voor elkaar te hebben, maar rekent buiten de Nederlandse regering. De mediawet verbiedt commerciële televisie in Nederland en de Tweede Kamer is te verdeeld om die te veranderen.

Op dat moment regeert het tweede kabinet Lubbers. Zijn CDA is pertinent tegen commerciële televisie. Coalitiepartner VVD is er juist voor. Dan is er nog Elco Brinkman (CDA) als minister van Cultuur, dissident – tenminste wat commerciële televisie betreft – binnen zijn eigen partij. Brinkman wil wel meebuigen met de plannen  voor TV10, maar Lubbers gaat er vierkant voor liggen. In een zogenaamde ‘blauwe brief’ laat Lubbers aan Brinkman weten dat er absoluut geen commerciële televisie zal worden toegestaan.

Van den Ende wijkt uit naar het buitenland – net als het op te richten RTL-Veronique. Het Commissariaat van de Media moet één van de twee initiatieven toelaten op de Nederlandse kabel en kiest voor die met de juiste juridische constructie. Laat dat nou net niet sterrennet TV10 zijn…   Van den Ende: ‘Het was een flop. Daar kan ik slecht tegen. Ik durfde een paar maanden de straat niet op. Ik schaamde me dood.’ [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten