Search
Close this search box.

Programmaraad onder vuur: TVE van de kabel

Recent is er in Rotterdam veel ophef ontstaan over het verdwijnen van de Spaanstalige zender TVE van de kabel. Deze zender is verdwenen als gevolg van het advies van de programmaraad en het distributiebeleid van kabelmaatschappij UPC. Bij veel kijkers uit met name de Spaanstalige gemeenschap in Rotterdam heeft dit tot veel verontwaardigde reacties geleid richting de programmaraad en UPC.

Spaanstalige gemeenschap Rotterdam kwaad na verdwijnen TVE
In Rotterdam regent het klachten sinds op 1 juli jongstleden de zender TVE van de kabel werd gehaald. Vooral de Spaanstalige gemeenschap maar ook andere in de Spaanse cultuur geïnteresseerden zijn kwaad op de programmaraad en op UPC. Twee jaar geleden verdween TVE ook al  van de Rotterdamse kabel en dat leidde toen al tot veel protest. De programmaraad, die over het aanbod adviseert beloofde toen om TVE een plek in het pakket te laten behouden. In het advies voor dit jaar plaatste de programmaraad TVE echter nog lager dan vorig jaar op positie 29 met als argument dat het Turkse TRT dit jaar prioriteit op TVE moest krijgen gezien het grote aantal Turkstalige inwoners van Rotterdam. Enkel de 15 zenders in het advies die zwaarwegend geadviseerd worden moet UPC verplicht doorgeven. Omdat ook Eurosport waar jarenlang om is geroepen, weer beschikbaar kwam in het analoge pakket besloot UPC om TVE daarvoor te laten vervallen.

Vragen Leefbaar Rotterdam aan het College van B&W
Inmiddels zijn er ook vragen gesteld aan het College door L Raadslid Johan Soijer van Leefbaar Rotterdam. Hij wilde weten waarom UPC zonder inhoudelijke motivatie TVE schrapte. Het van de kabel halen van zenders moet weloverwogen gebeuren, meent het raadslid. En daar zijn argumenten voor nodig. Het college is het met Soijer eens en deelt ook zijn mening dat het zenderaanbod divers en evenwichtig moet zijn.
Het College ziet echter geen mogelijkheden de zenderkeuze van kabelexploitant UPC te beïnvloeden. Enkel kan het College stellen dat het pakket evenwichtig zou moeten zijn en een afspiegeling moet vormen van wat er in de stad leeft. Voor invloed op het zenderpakket is namelijk in 1997 de Rotterdamse Programmaraad opgericht die jaarlijks een deels dwingend, deels vrijblijvend advies aan UPC uitbrengt op grond van de mediawet. Sinds een paar jaar heeft de het college ook geen enkele invloed meer op deze programmaraad omdat dit een onafhankelijk orgaan is.

Programmaraad kan terugkeer van TVE tot volgend jaar niet afdwingen
De Rotterdamse programmaraad kondigde inmiddels aan om het besluit van UPC aan te vechten maar kan formeel niets doen omdat door de lage plek in het advies, dit niet zwaarwegend was. Ondertussen krijgen kijkers die proberen om een decoder te bestellen om zo tegen extra betaling alsnog TVE te kunnen ontvangen, te horen van UPC dat dit tot eind oktober niet mogelijk is. UPC liet weten dat het besluit om TVE te verwijderen is genomen gezien de lage positie in het advies en op basis van hun eigen distributiebeleid. Zo stelt UPC dat er meer kijkers bediend worden met een zender als Tel Sell en zenders als TVE vallen in de laatste categorie omdat de zender niet van één van de omringende taalgebieden is en ook zelf geen belang heeft bij distributie in Nederland noch UPC voor doorgifte zal betalen. Ondanks het feit dat in een stad als Rotterdam de Spaanse taal wijdverbreid en ondanks dat de populariteit van deze zender door eerdere protesten bekend was bij UPC, is daarom toch gekozen om TVE te schrappen. UPC verwijst daarbij overigens nadrukkelijk naar de Programmaraad die er medeverantwoordelijk voor is.

Op termijn een oplossing
Op middellange termijn lijkt er overigens een oplossing te komen. De strategie van UPC is om iedereen van een decoder te gaan voorzien waarmee dan zonder meerkosten en zonder inmenging van een programmaraad een groot digitaal standaardpakket te zien zal zijn. Details hierover heeft UPC echter nog niet vrijgegeven.

Programmaraden slaan vaker de plank mis
Het is overigens zeker niet voor het eerst dat de werkwijze van een programmaraad tot grootschalige protesten doordat een tv – of radiozender die “opeens populair blijkt” ongevraagd en tot ongenoegen van velen verdwijnt. Het verdwijnen van buitenlandse zenders heeft in het recente verleden op diverse plaatsen tot grote protesten geleid. Dergelijke zenders lijken minder populair te zijn omdat er geen concrete luister en kijkcijfers voor Nederland van bestaan. Bovendien presenteren dergelijke kanalen zich niet actief aan de programmaraden omdat ze zelf geen belang hebben bij doorgifte. Omdat de programmaraden vaak kennelijk geen benul hebben van de populariteit van dergelijke zenders onder de bevolking wordt meestal pas duidelijk dat er een trouwe en soms zelfs zeer grote aanhang van die zenders blijkt te zijn als die al verdwenen zijn.
Zie hierover ook het recente artikel  “Programmaraad RPGO onder vuur wegens verdwijnen ZDF”

Voor mee info over de werkwijze, het advies en een forum waar belanghebbenden mee kunnen discussiëren zie de website van de Rotterdamse programmaraad. [JHV/Radio.NL]

Gerelateerde berichten