Search
Close this search box.

Geen gedwongen prijsverlaging voor kabelabonnement

De prijzen van televisieabonnementen zullen niet gedwongen worden verlaagd. Telecomtoezichthouder Opta is niet van plan kabelmaatschappijen te dwingen tot de door minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst (D66) gewenste prijsverlaging. Dat schrijft Trouw dinsdag. De krant meldt dat Opta dat standpunt maandag heeft ingenomen in een gesprek met de Consumentenbond.

Zowel Brinkhorst als de Tweede Kamer willen dat de prijsverhogingen die de kabelmaatschappijen twee jaar geleden door hebben gevoerd, zo veel mogelijk ongedaan worden gemaakt. Zo’n prijsverlaging zou de zes miljoen kabelabonnees in Nederland ongeveer 360 miljoen euro schelen. De Opta riskeert volgens Trouw een confrontatie met de politiek. Brinkhorst heeft in augustus al aangegeven dat hij wil dat de Opta de kabelmaatschappijen op de vingers tikt.

Het kabeltarief zou gebaseerd moeten zijn op de kosten van de door kabelmaatschappijen geleverde diensten. Opta wil het de maatschappijen mogelijk maken abonnees van analoge televisie mee te laten betalen aan investeringen in internet, digitale televisie en telefonie via de kabel. Deze zogeheten kruissubsidie is verboden voor andere monopolisten. Zo mag TPG Post, monopolist op het gebied van briefpost, het geld dat het verdient met briefpost niet gebruiken om pakjesvervoer goedkoper te maken.

Brinkhorst liet zich eind augustus kritisch uit over plannen van kabelexploitant UPC. UPC wil per 1 januari de prijzen verhogen en mensen met een tweede of derde televisietoestel per apparaat te dwingen tot de aanschaf van een decoder. De minister sprak van monopolistisch gedrag, omdat het systeem dat UPC gebruikt niet aansluit op dat van andere kabelexploitanten. Consumenten kunnen daardoor moeilijk overstappen naar een andere aanbieder, terwijl ze dat recht behoren te hebben als de exploitant de tarieven of het contract wijzigt. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten