Erik de Zwart op Radio 10 Gold tijdens Top 4000

In het kader van 40 jaar Top 40 zendt Radio 10 Gold de Top 4000 uit, welke is samengesteld door de luisteraars van het landelijke commerciële radiostation. De Top 4000 is de langste hitlijst ooit uitgezonden op de Nederlandse radio. Van dinsdag 6 tot en met zaterdag 24 december worden 4000 hits gedraaid die de afgelopen 40 jaar een notering in de Top 40 hebben gehad. De hitlijst wordt dagelijks van 7 uur tot 23 uur uitgezonden.

Presentatie
De presentatie is in handen van alle deejay’s van Radio 10 Gold inclusief Willem Kooten, Erik de Zwart, Wessel van Diepen, Tom Mulder, Gijs Staverman, Jeroen Nieuwenhuize, Jeroen van Inkel, Tim Immers, Bart Ettekhoven, Jan van Veen en Lex Harding. Zij presenteren iedere middag tussen 12 en 14 uur de Top 4000.

4000 prijzen tijdens de Top 4000 
Luisteraars kunnen nog tot 1 december aanstaande mee bepalen wat er in de Top 4000 komt te staan. Door een stem uit te brengen op de website Top4000.nl maken zij kans op één van de 4000 prijzen én de hoofdprijs van meer dan € 4.000,-. Tevens maken luisteraars kans op cd’s, dvd’s en boeken uit 40 jaar Top 40, die speciaal hiervoor zijn uitgebracht.

Geschiedenis van de Lijst der Lijsten
De eerste officiële Top 40 werd uitgezonden op 2 januari 1965 bij de toenmalige zeezender Radio Veronica. Willem van Kooten alias Joost den Draayer kondigde de eerste nummer 1 hit ‘I Feel Fine’ van de Beatles aan. Een week later werd de Top 40 ook als gedrukt exemplaar uitgegeven. De presentatie werd in 1968 overgenomen door Jan van Veen. Lex Harding, één van de bekendste Top 40-presentatoren, volgde hem op in 1970.

Bijna tien jaar na de eerste uitzending op 31 augustus 1974 werd de Stichting Nederlandse Top 40 opgericht. Dit gebeurde door Veronica programmamakers van het eerste uur, Rob Out en Lex Harding, nadat Radio Veronica met haar uitzendingen op het zendschip moest stoppen. De stichting ging door met het gedrukte exemplaar en bracht de radio-uitzending onder bij de Tros die werd gepresenteerd door Ferry Maat.

In 1976 werd de Veronica Omroep Organisatie tot het publieke bestel toegelaten. Lex Harding hervatte toen de presentatie van de Top 40 bij Veronica totdat Erik de Zwart het in 1989 van hem overnam. Toen Erik in 1992 naar Radio 538 vertrok, bleef de Top 40 aanvankelijk bij Veronica en werd gepresenteerd door Gijs Staverman. Maar kort daarna verhuisde ook de Top 40 naar Radio 538 en kon Erik de Zwart de draad weer oppikken. Sinds januari 2003 valt Wessel van Diepen de eer te beurt om de ‘Lijst der Lijsten’ te mogen presenteren. [Radiowereld.NL]