Headlines uit de krant: dinsdag 20 december

3VOOR12/Lokaal maakt zware tijden door. Niet omdat de meer dan 250 vrijwilligers geen goede stukken meer schrijven. Integendeel. de plaatselijke afdelingen van 3VOOR12 draaien op volle toeren, beter dan ooit. Door technische problemen is daar online echter niets van te merken. Al drie weken lang duiken nieuwe stukken pas dagen nadat ze moesten verschijnen op de site op. Programmeurs proberen met man en macht het probleem te verhelpen, maar hebben ook na drie weken nog geen oplossing kunnen bedenken.

Om ervoor te zorgen dat de site altijd in de lucht, switchte 3VOOR12 vorig jaar over van één naar twee identieke servers. Valt de ene machine om welke reden dan ook uit, dan merkt de bezoeker daar niks van, maar komt ongemerkt terecht op de tweede server. Dat werkt heel goed en dus wilden we het ook onze lokale afdelingen niet onthouden. Tegelijk met een aantal andere verbeteringen werd ook de overgang naar twee servers gemaakt. De twee servers draaien inmiddels, maar waar de nieuwe verhalen blijven, is een raadsel. Lees verder

UPC
Liberty Global, onder meer eigenaar van kabelbedrijf UPC in Nederland, verkoopt zijn Noorse kabelactiviteiten aan investeringsbedrijf Candover Partners. Dit heeft Liberty Global maandag bekendgemaakt. De waarde van de transactie bedraagt EUR 450 miljoen ofwel 10,4 maal de operationele cashflow in de twaalf maanden tot en met september 2005. Lees verder

John
Mediamagnaat John de Mol verwacht dat Talpa’s muziekdivisie Talpa Music in de toekomst flink wat geld gaat opleveren. Dat zegt De Mol in een interview met Elsevier deze week. Op dit moment heeft Talpa Music de rechten van zo’n 300.000 liedjes. Telkens als die worden gedraaid, rinkelt de Talpa-kassa. Talpa Music heeft onder andere de rechten van het werk van Tiësto en Elvis Presley. Lees verder

3FM
3FM-dj’s Giel Beelen, Gerard Ekdom en Wouter van der Goes zijn maandagochtend om 9.00 uur het Glazen Huis in Utrecht ingegaan. „Spannend en eng” noemt Van der Goes het. Pas zes dagen later mogen de dj’s het huis weer uit en tijdens hun verblijf proberen ze zoveel mogelijk geld op te halen voor de Democratische Republiek Congo. Tijdens hun zesdaagse verblijf mogen ze niet eten en zijn ze onafgebroken op de radio. „Ik weet nog niet zo goed of ik er eigenlijk wel zin in heb”, zei Van der Goes. Maandagochtend ging hij zich niet nog snel volstoppen. „Ik krijg geen hap door mijn keel.” Lees verder

Bom
Voor het gebouw van de grootste krant van Albanië, het dagblad Shekulli (Eeuw), is zondagavond een bom ontploft. Van de ongeveer vijftien mensen die op dat tijdstip aan het werk waren is niemand gewond geraakt, zo maakte hoofdredacteur Robert Rakipllari maandag bekend. Lees verder

Frans
Al acht jaar lang beleeft Kabouter Plop vele avonturen in zijn kabouterbos. Gisteren was de galapremière van de nieuwe film Plop & Het Vioolavontuur in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski. De grote zaal zat vol met verklede kinderen, maar bekend Nederland liet het massaal afweten. De Belgische kabouter lijkt het niet te deren. Volgend jaar komt er weer een nieuwe film. Lees verder

NOS
De NOS, Publieke Omroep en het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) hebben hun contract met vier jaar verlengd. Beide partijen lieten maandag weten dat de verlenging een basis is voor ,,een nog innigere” samenwerking. Wat die gaat inhouden, is niet bekendgemaakt. Ook de waarde van het contract werd niet naar buiten gebracht. Lees verder

Nieuws
Veel bekende Nederlanders, onder wie Aldith Hunkar, Jan Joost van Gangelen, Klaas Drupsteen, Huub Stapel, Henriëtte Tol, Menno Bentveld, Johannes van Dam en Bram van der Vlugt, proberen dit jaar de Nationale Nieuwsquiz te winnen. Dit jaar doen 36 kandidaten mee aan het tv-programma van de NCRV. Lees verder

Raad
Het kabinet heeft zeven kandidaten benoemd tot lid van de Raad voor Cultuur. De ministerraad stemde maandag in met een voorstel van staatssecretaris Van der Laan. Lees verder

Journalisten
De politie in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare heeft drie medewerkers van de onafhankelijke radiozender Voice of the People (VOP) vrijgelaten. Dat maakte hun advocaat maandag bekend. De drie journalisten waren donderdag gearresteerd, omdat zij illegaal programma’s zouden hebben uitgezonden via Radio Nederland Wereldomroep in Madagaskar. Lees verder

Beelden
De beelden van de terroristische aanslagen op het openbaar vervoer in Londen hebben het afgelopen jaar de meeste indruk gemaakt op televisiekijkend Nederland. Dat blijkt maandag uit onderzoek van bureau Trendbox in opdracht van Veronica Magazine. Lees verder

Borsten
De ophef rond de borsten van Georgina Verbaan is door de Nederlandse televisiekijkers uitverkozen tot het showbizzmoment van 2005. Dertig procent van de kijkers verkoos de borsten van de actrice boven het huwelijk van Rafael van der Vaart en Sylvie Meis, dat 28 procent van het publiek het meest boeide. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Veronica Magazine. Lees verder

Spelling
Voormalig hoofdredacteur Hans Heestermans van de Dikke Van Dale steunt het verzet tegen de volgens hem onlogische spellingshervorming. ‘In Duitsland had een vergelijkbare rebellie ook succes.’ ‘Als belangrijke taalgebruikers niet meedoen aan deze waanzin, is dat een heel belangrijk signaal.’ Hans Heestermans juicht de rebellie van verscheidene dag- en weekbladen tegen de nieuwe spelling toe, en is ervan overtuigd dat die geen lang leven beschoren is. Lees verder

Spellingshervorming
Minister Van der Hoeven van Onderwijs tornt niet aan de spellingshervorming zoals die augustus 2006 officieel ingaat. Ze betreurt de actie van de dag- en weekbladen en de NOS om de nieuwe wijziging te boycotten, omdat deze de verwarring volgens haar alleen maar vergroot. Lees verder

Charles
Journalist Charles Groenhuijsen zal zijn ontslag door de NOS verder laten beoordelen door de kantonrechter in Hilversum. Dat bleek maandag tijdens een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam, waar de medewerker van het NOS Journaal een aantal eisen zag ingewilligd, behalve zijn eis om per 2006 alsnog presentator van het 8 uurjournaal te worden. Lees verder

Filmpje
Het Openbaar Ministerie heeft in tweede instantie toch ‘strafbare elementen’ ontdekt in het internetfilmpje Housewitz. Een woordvoerder van justitie in Rotterdam heeft dat maandag gezegd. De maker van de digitale aankondiging voor het niet-bestaande technofeest Housewitz op het terrein van het vernietigingskamp Auschwitz is enkele weken geleden gehoord. De officier van justitie neemt naar verwachting begin volgend jaar een beslissing over vervolging van de 23-jarige student uit Brielle. Lees verder

AVRO
In het voorjaar van 2005 hebben de sociale partners betrokken bij de totstandkoming van de CAO voor het omroeppersoneel een afspraak gemaakt over de contractering. Onderscheid zou worden gemaakt tussen proces- en projectfuncties. Partijen hebben tevens afgesproken dat de resterende tijd in 2005 gebruikt zou worden om tot een ordentelijke indeling van de functies te komen. Lees verder