Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL Jaaroverzicht van 2005: December

Er is veel gebeurd dit jaar in radioland. Talpa heeft zowel het televisie- als het radiolandschap flink veranderd, SLAM!FM lag stevig onder vuur en Yorin FM wist ook voor flink wat discussie te zorgen. Alle belangrijke gebeurtenissen van het afgelopen jaar in radioland, hebben we voor u op een rijtje gezet, waar mogelijk met behulp van fragmenten. Van 20 tot en met 31 december plaatsen we elke dag één maand van ons maandoverzicht. Op 1 januari plaatsen we het gehele jaaroverzicht.

December
Eerder dit jaar kon Medy van der Laan rekenen op flinke kritiek vanuit Hilversum naar aanleiding van haar plannen wat betreft de toekomst van de Publieke Omroep, deze maand is het de beurt aan de Raad van Bestuur van de PO. Die wil het huidige thuisnetmodel –waarbij elke omroep haar eigen televisienet heeft- vervangen door het programmeringmodel. Volgens dit model wordt Nederland A een familiezender, Nederland B een informatieve en culturele zender en Nederland C een jonge en vernieuwende zender. Alle omroepen –met uitzondering van BNN en de TROS- zijn woest: de VARA laat in uitzendingen alleen maar publiek zien en de VPRO maakt in haar uitzendingen op Radio 1 en Radio 747 ruim baan voor de protesten. Inmiddels hebben de omroepen de handen ineengeslagen en zijn ze samen bezig om een nieuw plan te ontwerpen.

3FM houdt deze maand opnieuw haar Serious Request actie. Vorig jaar sloten Giel Beelen, Claudia de Breij en Wouter van der Goes zich vijf dagen lang op in het Glazen Huis op de Neude om geld binnen te halen voor Darfur. Dit jaar gaat Claudia het huis niet in; Gerard Ekdom neemt haar plaats over. Maandag 19 december ging om 9 uur ’s morgens het huis op slot. Om dat moment te beluisteren, klik hier. De drie heren laten zich zes dagen lang opsluiten om zoveel mogelijk geld op te halen voor Congo. Dit doen ze door 24 uur per dag platen te draaien die door luisteraars tegen betaling zijn aangevraagd. Ook worden er verschillende veilingen georganiseerd. In totaal wordt er ruim 1,2 miljoen euro opgehaald. De Nederlandse overheid heeft vervolgens besloten bovenop het bedrag nog 1 miljoen te geven, zodat het voorlopige eindbedrag 2.203.549 euro bedraagt.

KPN heeft een akkoord bereikt met het ministerie van Financiën, de NOS en de Wereldomroep over de overname van Nozema. De Nederlandse Mededingingsauthoriteit (NMa) moet nog beslissen of de overname wel plaats mag vinden. De kabelaars, het Satellietplatform, internetproviders Wanadoo, Versatel en Tiscali alsmede zenderoperator Broadcast Partners zijn woedend en schrijven een brief naar minister Brinkhorst (Economische Zaken) en minister Zalm (Financiën). “KPN is nog altijd dominant op het vaste telefoonnetwerk, dat ook voor RTV-distributie bruikbaar is”, aldus de brief. “Met de koop van Nozema zou zij ook nog de ether verwerven, inclusief de daarvoor benodigde essentiële infrastructuur en kansrijke digitale technieken zoals DRM en DVB-H, die niet alleen op de omroep-, maar ook op de telecommarkt een belangrijke rol zullen spelen”.

FunX claimt grootstedelijke frequenties om haar publieke taak (het bedienen van stadsjongeren) uit te kunnen voeren door te verwijzen naar het voorkeursrecht voor de Publieke Omroep. Dat schrijft de urbanzender in een open brief die gestuurd is aan de Tweede Kamer. Volgens FunX zijn er verschillende ongebruikte frequenties beschikbaar, waaronder evenementenfrequenties. Om een statement te maken, gaat FunX in januari uitzenden op de evenementenfrequentie in Groningen tijdens het Noorderslag Festival. Radio 538 –zelf in het bezit van urbanzender Juize.FM- reageert verontwaardigd en schrijft een brief naar minister Brinkhorst (Economische Zaken). Ze vinden dat de huidige distributie van FunX volstaat, zeker omdat de commerciële stations niet eens 100% dekking hebben in Nederland.

December is traditioneel de maand van de lijstjes. KX Radio vestigt dit jaar een record door te langste lijst uit te zenden, in totaal telt de lijst van het freakstation van Rob Stenders 10.000 platen. Radio 2 zal net als de voorgaande jaren weer flink gaan scoren met de Top 2000, waar dit jaar niet Queen bovenaan staat, maar Boudewijn de Groot. Stations als Q-music en Yorin FM zenden dit jaar voor het eerst in december een lijst uit, terwijl ook Radio Veronica weer met de Top 1000 Aller Tijden komt. Q-music weet ook nog een record te vestigen door in een week tijd 60 verschillende lijstjes uit te zenden. De meest opvallende lijst was de Flip 2005. Deze freaklijst wordt tegelijkertijd uitgezonden op 3FM, Yorin FM en KX Radio. De presentatie is in handen van Rob Stenders, Giel Beelen, Gerard Ekdom en Maurice Verschuuren. Om de uitzending te beluisteren: deel 1 – deel 2 – deel 3. 

Q-music start samen met Studio 100 de kinderzender Radio BEMBEM. Het station gaat zich richten op kinderen tussen de 3 en 9 jaar. De stream zal in België en Nederland hetzelfde klinken. Studio 100-sterren als Piet Piraat en K3 gaan programma’s maken op Radio BEMBEM. Het station zal aanvankelijk alleen op internet te horen zijn, maar het doel is om ook zo snel mogelijk kabeldekking te realiseren.

Kort nieuws
Edwin Evers heeft zijn contract bij Radio 538 verlengd. Hij blijft nog zeker tot 2009 de best beluisterde ochtendshow van Nederland presenteren op de zender. – De Publieke Omroep moet 180 miljoen euro terugbetalen, zo oordeelt eurocommissaris Neelie Smit-Kroes (Medinging). Het geld bestaat uit teveel ontvangen staatssteun. – 2HMedia heeft het format en de vormgeving van SLAM!FM aangepast, zo vertelt Ruud Hendriks tegen Radio.NL. Met het ‘commerciëlere’ format willen ze zes procent marktaandeel gaan halen. – BNR Nieuwsradio start in januari met het programma ‘BNR Laat’ een tegenhanger van het succesvolle Radio 1-programma ‘Met Het Oog Op Morgen’. Ook op zondagavond komt BNR met een nieuw programma. Daarin komt de actualiteit van de afgelopen week ter sprake. – Gordon keert in januari weer even terug op Radio 538 wanneer hij twee dagen per week de ochtendshow van Edwin Evers gaat overnemen. De andere vervangers zijn Daphne Bunskoek, Albert Verlinde en Humberto Tan.

De luistercijfers
3FM is de grote winnaar over de maanden oktober en november. Het station stijgt met 0,4% tot een marktaandeel van 7,1%. Stations die voornamelijk oudere muziek draaien, dalen allemaal met 0,3% (Radio 2, Radio Veronica en Radio 10 Gold). Kink FM maakte enkele maanden terug een entree in de luistercijfers met een marktaandeel van 0,3%, deze maand dalen ze tot 0,2%. De Top 3: Radio 538 (11,9%) – Radio 2 (10,0%) – Sky Radio (9,2%). [JS/Radio.NL]