Howard Stern start mediaoffensief

Als het aan Howard Stern ligt zal iedereen weten dat hij volgend jaar alleen nog maar via Sirius Satellite Radio te ontvangen is. Met nog een paar dagen te gaan bij zijn huidige werkgever, Infinity Broadcasting, is Howard Stern dan ook een waar mediaoffensief gestart. De afgelopen week dook Stern dan ook in verschillende televisieprogramma’s op en werd maar weer eens goed duidelijk waarom zijn bijnaam “King of all Media” is.

De Late Show met David Letterman was nog maar het begin van de hele PR machine van Stern. Afgelopen week was Stern onder andere te zien in het programma “60 Minutes” op CBS, de “Today Show” op MSNBC en de “Saterday Night Live” op NBC. Ook de geschreven pers liet niet op zich wachten, want uitgebreide interviews met Stern doken op in Newsweek, de Esquire en het New York magazine.

De opvallendste vertoning van de afgelopen week was het interview dat Bill O’Reilly van FoxNews had met Stern. Maar liefst drie avonden lang moest de O’Reilly er aan geloven. En dat leverde spraakmakende televisie op. Meer hierover later deze week op Radio.NL.

Sentimenteel
Nu zijn laatste dagen geteld zijn bij Infinity begint Stern opmerkelijk genoeg sentimenteel te worden. Zo bood hij recentelijk nog openlijk zijn excuses aan voor de “slechte shows” die Stern de laatste 10 jaar maakte. Volgens Stern gaat hier nu eindelijk een einde aan komen. “Mensen herinneren een wilde show met me waarin ik alles zei en deed en ik de rand van het aanvaardbare opzocht. En dat gebeurde een lange tijd, totdat de FCC, de Religious Right (de streng gelovige vleugel van de republikeinse partij) en iedereen’s oma begonnen te klagen. Stations kwamen steeds meer onder druk te staan en ik kon mijn show niet meer doen. Het was de erosie van de Howard Stern Show.”

Volgens Stern is de Amerikaanse mediawaakhond FCC helemaal niet nodig en legt het alleen maar onnodig censuur op de media. Wat de jock dan ook een doorn in het oog is, is dat mensen roepen dat hij de druk van de overheid nodig heeft om goeie shows te maken. “Vroeger toen de overheid het nog niet op me had voorzien maakte ik het beste radio. Dat zijn de shows die me de hoogste luistercijfers opleverde. Dat is de manier van radio maken die me op de kaart zette. Ik ben dan ook geschokt als mensen roepen dat ik censuur nodig heb om grappig te zijn. Ik ga niet naar Satellietradio om het F(uck)-woord weer te mogen zeggen. Dat is nooit mijn bedoeling geweest”, aldus Stern.

Einde in zicht voor commerciële radio?
De strenge regelgeving van de FCC heeft er mede voor gezorgd dat commerciële radio aan het doodbloeden is volgens Stern. Er wordt amper nog spraakmakende radio gemaakt. “Commerciële radio buigt naar de meester (de FCC) en zijn gestopt met radio op het randje te maken. Dat zal de dood van radio worden, want er is niets opwindends meer aan”, aldus Stern. Volgens hem is er geen enkel station dat tegen het bewind van de FCC is ingegaan en zijn alle rekeningen braaf betaald.

Howard Stern is dan met $2,5 miljoen aan boetes ook koploper bij de FCC. En naar eigen zeggen is Stern daar ook trots op. Halverwege de jaren ‘90 trof Infinity Broadcasting een schikking met de FCC om een aantal lopende zaken tegen Howard Stern af te kopen. Op zich lijkt dit natuurlijk de makkelijkste manier, maar zeker in die tijd kon Infinity niet anders. Infinity stond namelijk op het punt om een flink aantal radiostations op te kopen, maar hier was toestemming van diezelfde FCC voor nodig.

Een ander probleem van radio is volgens Stern dat het veel te commercieel is geworden. Adverteerders zijn de belangrijkste klanten van de stations, niet de luisteraars. Dat is al te merken aan het feit dat tijdens de Howard Stern show maar liefst 22 minuten reclame per uur wordt uitgezonden. Stern denkt dan ook dat de huidige commerciële radio zal blijven bestaan, er is immers altijd ruimte in de ether die gevuld dient te worden.

Toch denkt Stern dat commerciële radio in een andere vorm zal blijven bestaan. “Ik denk dat het steeds meer een praatmedium zal gaan worden. Kijk maar eens wat er nu aan het gebeuren is nu ik weg ga. De meeste stations waar ik op te horen was, waren muziekstations. Ze verbannen de muziek en worden geheel gevuld met geklets.” Hiermee doelt Stern op het feit dat Infinity een flink aantal van haar radiostations ombouwt tot een nieuw soort praatradio met de naam “Free FM”. Zelfs de rockzender K-Rock in New York, het vlaggenschip van Stern, zal er na de jaarwisseling aan moeten geloven.

“Eerst hadden we de AM voor muziek. Toen verhuisde muziek naar de FM en werd de AM gebruikt voor gesproken woord. Ik geloof dat FM-radio nu voor gesproken woord gebruikt zal gaan worden. Steeds minder muziek.” Volgens Stern is er naar muziekstations nauwelijks meer te luisteren omdat er veel te veel reclame op te horen is. Voor de muziek zullen luisteraars steeds meer naar satellietradio gaan komen omdat daar geen reclame op te horen is gelooft Stern dan ook.

Fouten
Ondanks dat Stern regelmatig de FCC op zijn dak kreeg, zegt hij zelf nooit spijt te hebben gehad van zijn daden. Zelfs niet van het feit dat hij in 1992 Alfred Sikes, de toenmalige voorzitter van de FCC, uitbreiding van zijn vreselijke ziekte toewenste.

Bij Sikes was namelijk prostaatkanker aangetroffen en Stern wenste dat dat zich zou uitbreiden naar zijn longen en nieren. Een uitspraak die veel stof deed opwaaien en die Stern niet in dank werd afgenomen. “Toen was ik heel grof. Ik weet niet of ik dat nu weer zou doen. Ik ben ouder. Maar ik ga geen excuses aanbieden. Ik ben vijf uur per dag op de radio en gooi er van alles uit. Gevaarlijk? Misschien wel. Maar zeg ik dingen waar ik later spijt van krijg? Nee, want dat zijn de gedachten die in mijn hoofd opgaan en dat deel ik met het publiek,” verklaart Stern.

Het enige waar Stern echt spijt van heeft is de scheiding tussen hem en zijn vrouw Alison in 2001. Volgens Stern was die scheiding de grootste fout van zijn leven. Toch is Stern alweer enkel jaren gelukkig met Beth Ostrosky, een bijna twintig jaar jonger model.

Succesvol
Opvallend is dat Stern na 30 jaar radio nog steeds niet succesvol voelt. “Ik ben waarschijnlijk een beetje te onbezonnen om succesvol te zijn”, zegt Stern. En dat is opmerkelijk voor iemand die voor veel geld naar Sirius gaat. Natuurlijk geeft Stern toe dat als je op het gebied van geld kijkt hij inderdaad succesvol is, maar toch bekijkt hij het vanaf een andere kant: “Als ik om twee uur ’s nachts opsta om ideeën voor mijn stations op te schrijven, is er een stem in me die zegt dat ik mijn publiek niet kan teleurstellen. Ongeacht of ze betalen. En dat is misschien waarom ze me veel geld betalen. Wanneer je mij inhuurt, huur je een gek in die 24 uur per dag werkt en nooit zijn publiek in de steek laat.” Volgens hem is hij die $ 500 miljoen dan ook meer dan waard.

Sirius was overigens niet de enige die achter Stern aanzat. Zijn huidige werkgever Infinity bood hem volgens het New York Magazine $35 miljoen per jaar om langer te blijven. Ook de andere aanbieder van Satellietradio, XM Radio, had Stern graag willen hebben, maar hun bod bleef steken op $30 miljoen per jaar. Tegen het bod van $100 miljoen per jaar van Sirius kon echter niemand op.

Afscheid
Komende vrijdag zal Stern zijn allerlaatste uitzending maken op de analoge radio (FM en AM). En dat belooft een gedenkwaardige uitzending te gaan worden. Het is de bedoeling dat hij lopend de studio van het radiostation K-Rock (West 57th Street) zal verlaten om vervolgens samen met zijn fans naar zijn nieuwe onderkomen bij Sirius (West 49th Street) te lopen.

Daarbij zal het hele festijn aanwezig zijn. Zo zullen alle reguliere gasten van de Howard Stern Show (wackpackers) aanwezig zijn en zal het publiek vermaakt gaan worden met stripsters en paaldanseressen.

Toch zal de hele parade van Stern buiten de studio niet in zijn geheel op de radio te volgen zijn. Tom Chiusano, manager van K-Rock, houdt dit namelijk gedeeltelijk tegen. Maar toch is er een oplossing. Volgens Stern is Yahoo van plan om het geheel te gaan uitzenden.

Nieuw onderkomen
Voor wie overigens benieuwd is naar het nieuwe onderkomen van Stern bij Sirius is er een speciale website geopend. Op Howardsternstudio.com is het mogelijk om een virtuele rondgang te maken door de nieuwe studio van Stern. [R.S./Radio.NL]

Gerelateerde berichten