Zoek
Sluit dit zoekvak.

Brinkhorst: Geen extra frequenties FunX

Miniser Brinkhorst van Economische Zaken zegt dat er geen extra frequenties beschikbaar zijn voor FunX. Dat schrijft hij in antwoord op vragen van PvdA-kamerlid Martijn van Dam. Volgens Brinkhorst zal ‘het toekennen van frequentieruimte aan FunX niet mogelijk zijn omdat hierover reeds toezeggingen zijn gedaan richting andere, publieke en commerciële partijen’. Een andere vraag van de PvdA was of FunX een zogenaamde ‘must carry’ status zou moeten krijgen. Volgens de minister kan de Raad van Bestuur van de NOS met instemming van de Tweede Kamer vanaf 2008 beslissen welke stations die status wel of niet krijgen.

FunX-directeur Willem Stegeman zegt dat hij niet verbaasd is over de afwijzing, maar vindt het wel vreemd dat er al toezeggingen zijn gedaan. “Ik wil graag weten in welke achterkamer dat besloten is.” Ook verwacht hij dat de evenementenfrequenties zoals die nu op de website van Nozema staan, over een paar maanden voor andere dingen gebruikt gaan worden. Minister Brinkhorst ontkent dit; volgens hem zijn evenementenfrequenties niet voor andere doeleinden te gebruiken.

Brinkhorst schrijft dat de resterende frequenties voor andere doeleinden gebruikt zijn of gaan worden. “Resterende FM frequenties zijn reeds gebruikt om de, na de implementatie van het zero-base-onderzoek, ontstane ontvangstklachten op te lossen bij de landelijke publieke omroep en de commerciële omroep. Een beperkt aantal FM restfrequenties voor de niet landelijke commerciële omroepen wordt naar verwachting in 2006 verdeeld. Bovendien zijn toezeggingen gedaan en wordt onderzoek verricht naar de mogelijkheden tot optimalisatie voor lokale publieke omroep en commerciële omroep.”

Terugblik
FunX schrijft op 15 december 2005 een open brief naar de Tweede Kamer. Daarin claimt het station grootstedelijke frequenties. De zender vindt dat het recht heeft op de frequenties, omdat het een belangrijke taak van de Publieke Omroep invult, namelijk het bereiken van stadsjongeren. De brief heeft effect, want de dag erna stelt PvdA-Kamerlid Martijn van Dam schriftelijke vragen aan minister Brinkhorst. In de brief vraagt Van Dam of de minister bereid is om FunX frequenties te geven. Ook wil hij dat de minister onderzoekt of het station een ‘must carry’ status kan krijgen. Zenders met deze status moeten door elke kabelmaatschappij doorgegeven worden.

Radio 538, zelf in het bezit van urbanstation Juize.FM, is verontwaardigd over de brief van FunX en besluit om in actie te komen. De zender gaat ook een brief schrijven, gericht aan minister Brinkhorst. 538-directeur Jan Willem Brüggenwirth: “Etherfrequenties die beschikbaar zijn moeten niet ingezet worden om met de commerciële radiostations te concurreren maar aangewend worden om de aan ons beloofde frequentieoptimalisatie te realiseren. Funx heeft een redelijke landelijke kabeldekking en een prima FM dekking in die gebieden waar het voor bedoeld is.”

Ondertussen heeft FunX tijdens het Noorderslag Festival een signaal gegeven aan de politiek dat er nog wel degelijk frequenties beschikbaar zijn. Het station ging uitzenden op een evenementenfrequentie in Groningen. Eind april wil FunX de actie herhalen, maar dan in Almere. [JS/Radio.NL]