Headlines uit de krant: maandag 6 februari (1)

De Tweede Kamer wil volgende week een spoedoverleg met staatssecretaris Van der Laan (Media) over de omroep. CDA, VVD en PvdA hebben dat debat aangevraagd wegens problemen over de omroepbezuinigingen en het in te voeren programmeringsmodel op de publieke tv-netten. Dat nieuwe model houdt in dat omroepen hun huidige thuisnetten verliezen en programma’s op alle zenders moeten maken. Per motie lieten fracties verleden jaar weten daar niets in te zien en ze willen nu van Van der Laan weten of er gevolg kan worden gegeven aan die motie. De vraag is of de politiek zich wel zo inhoudelijk met de Hilversumse besognes kan bemoeien.

Het CDA diende de motie destijds in. ,,Met dat nieuwe model ontstaat een centraal geleide staatsomroep en komt neer op een aantasting van de autonomie van de omroepen”, aldus CDA-Kamerlid Atsma vrijdag. Lees verder

Media
Telecomgigant Verizon stelt slechts 20 procent van zijn netwerk beschikbaar voor internetverkeer. Dit brengt de toekomst van internet in gevaar, zo waarschuwen experts. Verizon gebruikt de overige 80 procent van zijn capaciteit om zijn eigen televisiediensten te leveren. Dat blijkt uit documenten van de Federal Communications Commission.  In november waarschuwde de ‘vader van internet’ Vinton Cerf al voor de acties van telecomproviders, zo schrijft BusinessWeek. Lees verder

Rust
De oude Kraaij (80) heeft zijn intrek genomen in het rusthuis voor artiesten, het Rosa Spier Huis in Laren. De toneelkeizer betrok tot volle tevredenheid het oude appartement van Marten Toonder. Het vertrek uit het witte villaatje, dat hij in Amsterdam bewoonde, betekent niet dat hij ziek, zwak en misselijk is. “Ik sta in april in het Nieuwe de la Mar Theater, samen met Ivo Niehe”, vertelt hij, daarmee alle geruchten over een kwakkelende gezondheid naar het land der fabelen verwijzend. Lees verder

Liedje
De drie deelnemers aan het Nationaal Songfestival kunnen niet wachten tot 12 maart, de datum waarop dat liedjesevenement plaatsheeft. Ze hebben daarom samen het initiatief genomen tot een zogenoemd Pre-Songfestivalconcert op 23 februari in Pakhuis Wilhelmina in Amsterdam. Zangeres Maud en de bands Treble en Behave treden daar al in het muzikale strijdperk. Lees verder

Masmeijer
Het gezin van Frank Masmeijer is begin deze week opgeschrikt door een inbraak. Van de voordeur van hun appartement in de Franse plaats Cannes was het slot geforceerd. Er bleken kost-en dierbare spullen te zijn weggehaald. Lees verder

Voetbal
Ook in de toekomst moeten de uitzendrechten voor Nederlandse profvoetbalcompetities individueel worden geveild. Die eis van de mededingingsautoriteit gaat in tegen de bundelwens van Talpa-baas John de Mol. Dat zegt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in reactie op het plan van mediaondernemer John de Mol om de rechten voortaan gebundeld te verkopen. Concurrerende omroepen stellen dat Talpa-baas De Mol met zijn oproep impliciet erkent dat de uitzendrechten voor Nederlands profvoetbal te duur geworden zijn. Onduidelijk is wat het NMa-oordeel betekent voor de veiling van de uitzendrechten van de eerste divisie, die in de eindfase is beland. Woordvoerder Edwin Lugt van de cv Eerste Divisie zegt dat de onderhandelingen over de eerste divisie en de beker ‘in een vergevorderd stadium zijn en dat meer partijen meedingen dan louter Talpa’. Lees verder

Krant
Een aantal abonnees van de Volkskrant in de regio IJmuiden-Velsen vond zaterdagmorgen geen krant in de bus. Marokkaanse krantenbezorgers weigerden het dagblad te bezorgen omdat er cartoons over de profeet Mohammed in staan. De selectie van spotprenten uit de Jyllands-Posten diende als illustratie bij een achtergrondverhaal over deze Deense krant. De cartoons hebben in de islamitische wereld tot woedende reacties geleid. Lees verder

AD
Binnen een half jaar na zijn aanstelling stapt Henk van Ess, de chef van de internetredactie van het nieuwe AD op. “Ik heb met plezier en energie in 2005 aan de formule gewerkt, met hoofdredacteur Bart van Oortmerssen en online uitgever Jeroen Mann. En bovenal met de redactie. In de concept- en opbouwfase vond ik het werk erg boeiend. Maar vervolgens kwam ik meer en meer terecht in een managerrol met als belangrijkste taak ‘op de winkel passen’. Dat staat haaks op mijn vernieuwingsdrang. Ik ben een bouwer.” Lees verder

Nijntje
Dick Bruna krijgt op 18 februari zijn eigen museum. Het dick bruna huis zal geheel gewijd zijn aan het oeuvre van de tekenaar van Nijntje. Het huis is onderdeel van het Centraal Museum in Utrecht. Lees verder

Carry
Actrice Carry Tefsen speelt een heks in de nieuwe speelfilm van de Vlaamse meidengroep K3. Ze gaat toveren vanuit een pannenkoekenhuis. Lees verder

Lucille
Lucille Werner gaat op zoek naar de mooiste Nederlandse vrouw met een zichtbare lichamelijke handicap. Lees verder

Tita
Lo Hartog van Banda, geestelijk vader van de televisieserie en de gelijknamige musical Tita Tovenaar, is donderdag na een kort ziekbed overleden. Dat heeft zijn dochter vrijdag bekendgemaakt. Lees verder

Rudi
De showmaster Rudi Carrell is donderdag onderscheiden met de prestigieuze Duitse prijs Die Goldene Kamera. De 71-jarige Nederlander kreeg een speciale ereprijs voor zijn hele tv-carrière. De jury roemde de showmaster als een groot entertainer. Lees verder

Televisie
Televisie kijken, een telefoontje plegen en de auto parkeren drijven de kosten van een ziekenhuisopname vaak fors op. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond bij de ziekenhuizen in Nederland. Lees verder

WOS
Radio- en televisiezender WOS moet vechten voor zijn bestaan. De populaire streekzender komt elke maand dertigduizend euro tekort. Deze week is een interim-manager aangetreden om een reddingsplan te schrijven. Doel is in ieder geval de WOS als publieke, journalistiek onafhankelijke radiozender overeind te houden. Voor de televisiekant worden verschillende scenario’s bedacht, van publiek tot commerceel. Het plan moet een rol toekennen aan de ruim tachtig vrijwilligers en de acht personeelsleden. Lees verder

Mieke
De 51-jarige tv-presentatrice Mieke van der Weij leeft zo gezond ’dat het gewoon saai is’. Alcohol is haar enige ondeugd. Lees verder

Simone
Jarenlang woonde Simone van den Ende (50) in New York. Toen ze terugkwam vroeg John de Mol of zij zijn zusje Linda wilde coachen. Het werd het begin van een bijzondere vriendschap. En van een carrière als coach, het vak dat ze in Amerika leerde. Lees verder

Talpa
Ben ik er toch ingetuind! Sinds kort kijk ik (bijna) elke avond even naar Talpa. En ik had me nog wel zo voorgenomen… Excuus is dat het een van de VRT gejat ‘format’ betreft, de dagelijkse quiz ‘De Slimste’. Ander excuus is dat Gert-Jan Dröge vorige week een stuk of drie avonden de show stal én dat ‘onze’ Peter van der Vorst uit Breda het zo goed deed. De slappe verhaaltjes van ‘deskundoloog’ Cees Geel en vooral die vreselijke, zogenaamd ‘spontane’ one-liners van Linda Botox de Mol neem ik voor lief. Lees verder

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email