Search
Close this search box.

Het Radio.NL maandoverzicht van: mei [Update]

Radio.NL plaats elke eerste week van de maand een overzicht van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurd is in de mediawereld. In de laatste dagen van december zullen alle overzichten herhaald worden om vervolgens het Jaaroverzicht te publiceren.

100% NL vs. RTL FM
De juridische strijd van 100% NL heeft effect gehad, want de overheid heeft besloten om kavel A9 toe te wijzen aan het nieuwe station. Dit gaat ten koste van RTL FM dat op 8 juli moet stoppen met haar uitzendingen in de ether. De reden hiervoor is dat RTL FM tijdens de frequentieverdeling in 2003 slechts 35 procent Nederlandse muziek bood, terwijl 100% NL het dubbele wilde draaien. Er zat echter een enorm verschil in het financiële bod, want RTL FM wilde in acht jaar tijd 23 miljoen euro neertellen, 100% NL slechts 8000 euro.

Het is overigens nog niet zeker of 100% NL daadwerkelijk uit gaat zenden, want RTL onderneemt stappen om het besluit van het ministerie van Economische Zaken te schorsen. 100% NL bereidt zich ondertussen al voor op de eerste uitzending. Er zijn verschillende DJ’s aangetrokken, zoals Dave Donkervoort van Radio 10 Gold en Patricia van Liemt van Wild FM. Ook Nienke Disco, Nienke Westerhof, Wendy Duivenvoorde, Lex Gaarthuis, Marcel Barendse, Joost van der Stel en Casper Meijer zullen op 100% NL te horen zijn.

De Publieke Omroep
Een andere soap die deze maand veel in het nieuws was, heet de Publieke Omroep. Staatssecretaris Medy van der Laan (Media) is al bijna een jaar bezig om haar plannen over het publieke bestel door het kabinet en de Kamers te loodsen. Als alles doorgaat, gaat de NPS vanaf 2008 op in de NOS. Een belangrijk punt in het plan van Van der Laan is dat de omroepen de macht moeten afstaan aan de Raad van Bestuur. De omroepen moeten zich richten op opinie en het maatschappelijk debat. Willen ze ook bijvoorbeeld een programma over cultuur maken, dan moet daarvoor subsidie worden aangevraagd. Het is trouwens nog hoogst onzeker of de plannen het gaan halen, omdat de coalitiepartijen grote vraagtekens zetten bij het voorstel.

Kort nieuws
Willem van Beusekom is overleden. De 59-jarige NPS-voorzitter had als bijnaam ‘Mister Songfestival’. – Lucella Carasso is de nieuwe presentatrice van de donderdageditie van ‘Met Het Oog Op Morgen’. Ze volgt bij Radio 1 Jeroen Pauw op die volgend seizoen een dagelijkse televisietalkshow met Paul Witteman gaat maken. – Niek van der Bruggen stapt over van Q-music naar Radio 538. Daar volgt hij de naar Caz! Vertrokken Jurjen Gofers op. – Rob Stenders neemt een televisiepilot op. De show ‘Late Vermaak’ moet een muzikale comedy game worden. – Het NCRV-programma BuZz is gestopt op 3FM. ‘Bring It On’ komt ervoor in de plaats en wordt gepresenteerd door ex-MTV-VJ Barbara Karel. – Henk Mouwe vertrekt bij Omroep Gelderland. Hij gaat voor seniorenomroep MAX een ochtendprogramma op Radio 747 maken.

De luistercijfers
Radio 2 is nog steeds marktleider, maar Radio 538 komt heel erg dichtbij. Dat station stijgt met 0,6%. Yorin FM bewijst dat de non-stop overgangsweken naar Caz! desastreus zijn voor de luistercijfers, want de zender heeft nog nooit zo laag gestaan. Q-music daalt iets nadat het vijf keer op rij gestegen was. Radio 1 daalt ook, terwijl Sky Radio weer in de lift zit. RTL FM zit al maanden stabiel op 3,3%. De Top 3: Radio 2 (11,2%) – Radio 538 (11,1%) – Sky Radio (9,7%).

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier te downloaden.