Zoek
Sluit dit zoekvak.

Niet RTL FM maar 100%NL in de ether [Update]

De landelijke commerciële radio-omroep RTL FM moet volgende week vrijdag (7 juli 2006) stoppen met uitzenden via zijn etherfrequentie. De omroep Mediasales (100%NL) heeft de kavel (A9) voor de frequentie toebedeeld gekregen. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven vrijdagmorgen rond 11.00 uur bepaald.

Minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst (D66) besloot vorige maand al dat RTL FM niet meer op de frequentie mocht uitzenden. RTL FM ging tegen die beslissing in beroep. Brinkhorst kwam tot zijn oordeel op basis van een uitspraak van de Rotterdamse rechtbank in oktober. Volgens de rechter nam het ministerie een verkeerde beslissing door het zogeheten kavel A9 in 2003 aan de toenmalige Holland Media Groep toe te kennen.

Tijdens de herverdeling van de etherfrequenties werd A9 omschreven als ‘kavel met als kenmerk Nederlandstalige muziek’. Alleen zenders die tussen 07.00 uur en 19.00 uur minimaal dertig procent Nederlandstalige muziek, zeker twintig procent Europese producties en ten minste tien procent producties jonger dan een jaar zouden draaien, konden zich voor deze frequentie aanmelden.

RTL FM stelt dat een station met zeventig tot tachtig procent Nederlandstalige muziek niet rendabel kan zijn. Uit een accountantsrapport zou echter blijken dat het bedrijfsplan van Mediasales financieel een kans van slagen heeft. Het station 100%NL van Mediasales, dat uitsluitend Nederlandstalige muziek draait, voldoet meer aan de gestelde criteria voor de genoemde kavel.

Met ingang van 8 juli zendt het station uit op de frequentie die nu nog wordt ingenomen door RTL FM. De RDS-Tekst van RTL FM is inmiddels gewijzigd en de luisteraars worden er op geattendeerd dat ze per 8 juli van de ether gaan en men op internet verder kan luisteren. [Radio.NL/Novum]