Search
Close this search box.

Ofcom verlaagt analoge licentiekosten landelijke commerciële radio

De Engelse mediawaakhond Ofcom heeft besloten om de analoge licentiekosten van de drie landelijke commerciële radiostations (Classic FM, Talksport en Virgin Radio) te verlagen. Door toename van het aantal luisteraars via digitale mogelijkheden, waaronder DAB, en lager uitvallende advertentie-inkomsten heeft Ofcom besloten dat de stations in de toekomst minder hoeven af te dragen voor hun analoge (FM/AM) licentie. De nieuwe tarieven gaan in zodra de licentie van de stations verlengd zijn met vier jaar.

Net als in Nederland moeten ook de landelijke commerciële radiostations in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks een bepaald bedrag betalen om uit te mogen zenden in de ether. De licentiekosten in het Verenigd Koninkrijk zijn daarbij opgebouwd uit twee delen: een ‘cash sum’ en een ‘percentage of qualifying revenue’ (PQR). De cash sum is een vast gesteld bedrag dat betaald dient te worden en is deels afhankelijk van de inflatie, terwijl de PQR bepaald wordt aan de hand van het aantal luisteraars en verwachte advertentie-inkomsten van het betreffende radiostation.

Classic FM betaald momenteel nog jaarlijks een ‘cash sum’ van £1,61 miljoen (ruim 2,32 miljoen euro), terwijl het PQR percentage momenteel 14% bedraagt. Als het aan Ofom ligt zal na verlenging van de licentie de cash sum verlaagt worden naar £50.000. terwijl het PQR percentage naar 6% gaat. Voor Virgin Radio zal de cash sum verlaagd worden van £1,13 miljoen naar £100.000, terwijl het PQR percentage daalt van 12 naar 0%.

De drie radiostations krijgen tot begin augustus de tijd om in te stemmen met de voorwaarden, waarna de licenties met vier jaar verlengd zullen worden. Voor Classic FM zal deze verlenging in oktober 2007 ingaan. Hierdoor mag het station tot medio september 2011 blijven uitzenden via FM. Het middengolfstation Talksport krijgt verlenging mei 2008 tot april 2012, terwijl Virgin Radio verlenging krijgt van januari 2009 tot december 2012. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten