Zoek
Sluit dit zoekvak.

Voormalig Canadese shockjock moet alsnog betalen voor leugens

De voormalig Canadese shockjock André Arthur, ook wel bekend als le Roi Arthur (koning Arthur), moet alsnog betalen voor zijn leugens die hij in het verleden heeft verspreid. Dit bepaalde de Hoge Raad vorige week woensdag, zo meldt de Candese publieke omroep CBC. De uitspraak volgde naar aanleiding van een rechtzaak die was aangespannen door Daniel Johnson, voormalig premier van Quebec, en zijn vrouw Suzanne Marcil.

Volgens de voormalige shockjock, tegenwoordig parlementslid van het Canadese Lagerhuis, zou Johnson onrechtmatig subsidie hebben verleend aan een skicentrum in Quebec City, waarvan zijn vrouw deels eigenaar zou zijn. Dit vertelde hij dan ook in 1999 en 2000 op de radio. Johnson besloot zich echter niet neer te leggen bij de ‘leugens’ en sleepte Artur (62) voor de rechter. Maar niet alleen Arthur zelf, maar ook zijn toenmalige werkgevers Cogeco and Metromedia.

In oktober 2002 stelde de rechtbank Johnson en zijn vrouw Marcil in het gelijk. De gedaagden moesten het paar een schadevergoeding van in totaal C$534.000 betalen. Het overgrote deel hiervan, C$420.000, kwam voor rekening van Arthur’s voormalige werkgevers. De rechtbank was namelijk van mening dat zij verantwoordelijk waren voor wat er uitgezonden werd. En aangezien Arthur al bekend stond om zijn controversele uitspraken wisten ze al wat voor persoon ze in huis hadden gehaald.

Zowel Arthur als zijn voormalige werkgevers besloten zich echter niet neer te leggen bij de uitspraak en gingen in hoger beroep. Daarnaast ging Arthur gewoon verder met het verspreiden van laster tegen Johnson en zijn vrouw.

Afgelopen woensdag besloot de Hoge Raad om het hoger beroep af te wijzen. Wel werd besloten om de boete van beide werkgevers met in totaal C$100.000 te verlagen. Arthur daarentegen moet juist C$50.000 meer betalen aan het paar omdat hij gewoon was door gegaan met zijn leugens.

Het is niet de eerste keer dat Arthur aangeklaagd is vanwege zijn uitspraken, want ook voormalig minister Lucien Bouchard sleepte hem al eens voor de rechter. Daarnaast was Arthur enkele jaren werkzaam voor het omstreden radiostation CHOI FM, dat zelfs bijna voor goed het zwijgen werd opgelegd.

In januari van dit jaar haalde Arthur wederom het nieuws. Hij won namelijk de verkiezingen in Portneuf-Jacques-Cartier, dat de buitenwijken van Quebec City omvat, met ruim 40% en mag daardoor plaats nemen in het Canadese Lagerhuis, zeg maar de Canadese 2e kamer. Eén van de eerste missies van de voormalig shockjock is overigens het opheffen van de Canadese mediawaakhond CRTC, met wie hij meerdere malen overhoop lag. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten