Zoek
Sluit dit zoekvak.

Headlines uit de krant: dinsdag 22 augustus

55 jaar lang waren de Nederlandse publieke tv-zenders gratis te bekijken met een antenne. Over twee maanden schakelt Nederland over op een digitaal tv-systeem, dat nog niet landelijk dekkend lijkt en bovendien niet gratis is.Zondag 29 oktober is een belangrijke datum in de Nederlandse tv-historie. Het is de laatste dag dat de Nederlandse publieke zenders analoog worden uitgezonden via de ether; de distributiemethode waarmee Hilversum op 2 oktober 1951 zijn eerste uitzendingen de lucht instuurde – voor welgeteld 500 toestellen.

De harkantenne op het dak is bijna geschiedenis. 92 procent van alle huishoudens kijkt kabel-tv, de rest heeft satelliet (circa 600.000), kijkt via Digitenne/TV van KPN (230.000) of een iptv-pakket (tv via internet). Ongeveer 70.000 huishoudens kijken nog naar Nederland 1, 2 en 3 en de regionale omroep via de analoge ether.

Daarnaast zijn er veel ‘tweede televisies’ in slaapkamers en vakantiehuisjes die afhankelijk zijn van een antenne. In totaal gaat het om 240.000 analoge kijkers. Volgens het kabinet zijn dat er te weinig om de hoge kosten van ethertelevisie, 11 miljoen euro per jaar, te rechtvaardigen. In mei kwam toenmalig staatssecretaris Mediazaken Medy van der Laan (D66) met een uitgewerkt voorstel om de stekker uit de analoge zenders te trekken. Lees verder

Artiesten
Artiesten en musici eisen de rechten over dertien jaar uitzenden. Dat heeft de Stichting Naburige Rechtenorganisatie voor Musici en Acteurs (Norma) zojuist bekendgemaakt. Het gaat om ‘naburige rechten’, van de artiesten die uitvoeren. Norma daagt UPC, Essent Kabelcom, Casema, Multikabel en Delta Kabelcomfort. Bij een positieve uitspraak zal Norma ook de andere kabelaars aanspreken op de rechten. Lees verder

Horvers
Voormalig verslaggever van actualiteitenprogramma TROS Aktua, Ard Horvers, is afgelopen week overleden. Horvers maakte voor het programma diverse spraakmakende reportages waaronder die over de Nederlandse oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Lees verder

Simpsons
“The Simpsons” hebben voor de negende keer een Emmy gewonnen voor het beste animatieprogramma. De prijs is uitgereikt tijdens de Emmy-ceremonie die de technische aspecten van tv-maken bekroont. Dat gala vindt plaats een week voor de “gewone” Emmy’s. Lees verder

Televisie
Fientje Moerman, minister van Economie, Wetenschap en Innovatie (VLD), heeft 770.000 euro vrijgemaakt om te investeren in wetenschappelijke tv-programma’s. De Vlaamse zenders hebben tot 31 oktober de tijd om programmavoorstellen in te dienen. De oproep maakt deel uit van het actieplan van de Vlaamse overheid voor de popularisering van wetenschap, techniek en technologische innovatie. Lees verder

Toosje
Het eerste programma dat de verse SBS6-presentatrice Tooske Ragas-Breugem bij die zender krijgt, is de nieuwe show ‘Je wordt bedankt!’. In dat programma krijgen bekende Nederlanders de kans om mensen die achter de schermen hielpen bij hun carrière te bedanken. Lees verder

Brausewetter
De Duitse actrice Renate Brausewetter is in de nacht van zaterdag op zondag overleden in een bejaardentehuis in Linz am Rhein. Dit heeft de familie laten weten. Brausewetter is bijna 101 jaar geworden. Lees verder

Torringa
De afscheidsdienst die vandaag in Enschede werd gehouden ter nagedachtenis aan de vorige week overleden radiolegende Krijn Torringa is bijgewoond door vele collega’s uit de radio- en televisiewereld. Na afloop van de bijeenkomst is Torringa in besloten kring begraven. Lees verder

Gerelateerde berichten