Headlines uit de krant: donderdag 14 september

De rentree van Herbert Dijkstra bij RTV Drenthe is voor de directie van de regionale omroep onbespreekbaar. ”Zijn terugkeer wordt door het personeel niet geaccepteerd”, stelde advocaat G. Ham van RTV Drenthe gisteren in Assen tijdens een rechtszaak die door Dijkstra was aangespannen om zijn rentree bij de omroep af te dwingen. Ham antwoordde op vragen van rechter P. Duinkerken die een ultieme poging deed om beide partijen met elkaar te verzoenen.

”Heeft u mediation (bemiddeling-red.) overwogen? En waarom heeft RTV Drenthe Dijkstra begin jaar meteen de laan uitgestuurd en niet een soort van laatste waarschuwing gegeven?” Volgens Ham ontving Dijkstra in december 2005 al een soort van laatste waarschuwing, omdat hem als freelancer maar een contract van een half jaar werd aangeboden. ”De relatie tussen RTV Drenthe en Dijkstra was in de loop der jaren verslechterd.” Lees verder

Gordon
Als het aan Gordon ligt, stoppen hij en Gerard Joling met het succesvolle Talpa-programma ‘Over de vloer’. Dat zei de presentator maandagavond in het programma RTL Boulevard. Aanleiding is het feit dat Joling zich maandagochtend ziek meldde voor de eerste opnamedag van het nieuwe seizoen. ,,Voor mij is het afgelopen, ik doe het niet meer”, zei Gordon. Lees verder

9/11
Het SBS6-programma 9/11, in het kader van de herdenking van de terreuraanslagen op 11 september 2001, is maandagavond goed bekeken. De documentaire van twee Franse broers die toevallig bij het WTC in New York aan het filmen waren toen de vliegtuigen naar binnen vlogen werd bekeken door 959.000 mensen. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Lees verder

Opta
De Opta moet zijn huiswerk beter doen als de toezichthouder de telecombedrijven wil dwingen tot lagere tarieven voor het bellen van een vaste lijn naar een mobieltje. Dat blijkt uit de motivering die het College van Beroep voor het bedrijfsleven dinsdag heeft gegeven voor het verwerpen van Opta-besluiten over dit onderwerp twee weken geleden. Lees verder

CNN
Nieuwssite CNN herhaalt online de originele beelden van de ramp op 11 september. Kijkers kunnen in real time het moment herbeleven dat de twee vliegtuigen zich in de torens van het WTC boorden. De beelden zijn te bekijken op CNN Pipeline, aan te klikken vanaf de homepage. Lees verder

Tooske
Het nieuwe SBS6-programma Je Wordt Bedankt! heeft inmiddels vier bekende Nederlanders (BN’ers) gevonden die mee willen werken aan deze show van presentatrice Tooske Ragas-Breugem. Het zijn Leontien van Moorsel, Hans Klok, Tineke Schouten en Jack van Gelder. Lees verder

EuXtv
De Limburger Raymond Frenken begint een Europees tv-kanaal op internet. Eerdere pogingen om echte Europese media van de grond te krijgen, liepen op niets uit. Het is vaker geprobeerd en mislukt. Maar Raymond Frenken is vol vertrouwen. Hij heeft zijn baan opgezegd als correspondent in Brussel voor de Amerikaanse nieuwszender CNBC. Vandaag komt zijn eigen kanaal, EUX.TV, in de lucht met nieuws over de Europese Unie. Lees verder

TV
Nederlanders lopen nog niet warm voor het kijken van televisie via hun mobiele telefoon. Maar telecomoperators en producenten van mobieltjes leggen zich daar zeker niet bij neer. Dat bleek dinsdag tijdens een congres in Amsterdam over de vraag of televisie op de mobiele telefoon toekomst heeft of enkel een hype zal veroorzaken. Een groot aantal telecomoperators, tv-omroepen en andere contentleveranciers debatteerden de hele dag met elkaar over dit thema. Ook waren er vertegenwoordigers van grote bedrijven als Albert Heijn, de Nederlandse Spoorwegen, de Rabobank en de ABN AMRO. Lees verder

Digitennestoring
Enkele weken geleden wist de Vecai, met de waarschuwing voor massale storing op kabelaansluitingen door verbreiding van Digitenne de komende maanden, de voorpagina’s van kranten te halen. Rob van Esch, directeur van de Vecai, ontkende tegenover Planet Multimedia dat hij overdreef en/of uit effectbejag handelde. Maar dat was wel degelijk het geval, zo vinden het ministerie van Economische Zaken en KPN. De Vecai heeft willens en wetens onnodig onrust gezaaid. Lees verder

GhettoRadio
‘Praktisch idealisme’ drijft twee Nederlandse media-makers naar Afrika. Ghetto Radio, radiostation in de achterbuurten van Nairobi, moet ook uitbreiden naar de rest van Afrika. Een achterbuurt in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is haar scene, iedereen kent haar rhymes. Angels ster is rijzende. Ze is een van de hoofdpersonen in Noise is my voice, een Nederlandse documentaire over rappers in Nairobi. De film van Maarten Brouwer toont ook het ontstaan van Ghetto Radio, een radiozender voor én door jongeren in de achterbuurten van Nairobi. Lees verder

Telegraaf
Het gerechtshof in Den Bosch wil getuigen horen die als anonieme bron worden opgevoerd in publicaties van De Telegraaf. Zo hoopt het hof meer duidelijkheid te krijgen over een ongeval met dodelijke afloop in 2003 op camping De Rietschoof in Aalst (gemeente Zaltbommel). Lees verder

Joke
De 82-jarige Joke Reith is sinds vorige week dagelijks te zien in het populaire programma ’Man bijt hond’ met haar eigen reality soap. Een excentrieke vrouw, die de kijkers wil vertellen wat zij van het leven geleerd heeft. Een halfuur na het interview belt de 82-jarige Joke al op. Ze wil de lezers van Trouw nog een keer uitleggen wat ze tegen een dwangneurose kunnen doen. ,,Want ontzettend veel mensen hebben dit, net als ik. Psychiaters konden me nooit helpen, alleen ik kan mezelf tegenhouden. Als de mensen tien keer de voordeur willen afsluiten, zeg ik: doe het niet. Het is niet nodig, die deur zit echt wel dicht. Doe iets anders. Pak een mooi boek, bel iemand, ga eropuit. Schrijf je het allemaal op? De mensen moeten dit weten.” Lees verder

Reclamew
Oud-hoofdredacteur Michael van Os van reclamevakblad Adformatie, is een reclameweblog begonnen. Tot verdriet van zijn voormalige werkgever: ‘Het is concurrentie.’ Michael van Os, tot voor kort hoofdredacteur van het reclamevakblad Adformatie, begon gisteren een publieksblog over reclame. Reclamewereld.blog.nl is bedoeld voor het ‘reclame-consumerende Nederlandse publiek’. Van Os (62) was elf jaar hoofdredacteur van Adformatie tot zijn vut, eind 2005. Sindsdien werkt hij freelance als communicatieadviseur en als correspondent voor het Britse vakblad Media & Marketing Europe. En hij is gastblogger van Commlog (van het vakblad Communicatie) en van Adfoblog, het weblog dat Adformatie half juni lanceerde. Lees verder

Endemol
Het Italiaanse programma Affari Tuoi (jouw zaken), dat Rai Uno sinds 2003 uitzendt en is gebaseerd op het format van Endemols Miljoenenjacht, lijkt door de commerciële televisiezender Canale 5 van Berlusconi’s Mediaset, gekopieerd. Mediaset zond zondag het nieuwe programma Fattore C uit, dat volgens Endemol Italia en de RAI een kopie is van het populaire koffertjesprogramma. Advocaten van Endemol Italia en de Rai overlegden maandag over de te nemen stappen tegen de schending van de uitzendrechten. De Rai betaalde vele miljoenen euro’s voor het format, waarmee hoge kijkcijfers werden gehaald. Lees verder

Rudi
Rudi Carrell was al een ster toen Jürgen Trimborn werd geboren. „Ik groeide op met zijn televisieshows“, zegt de 35-jarige Duitse schrijver van diens biografie ‘Een leven voor de show’. De Nederlandse showmaster overleed op 7 juli. Lees verder

Verslaggever
Een verslaggever van het dagblad Metro heeft in de nacht van maandag op dinsdag ingebroken in het marinecomplex Kattenburg in Amsterdam. De man is aangehouden en na verhoor door de marechaussee vrijgelaten, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Het ministerie wijst er op dat Kattenburg geen operationele basis is en dat op het complex wervingen, selectie en audio- en visuele aangelegenheden plaatsvinden. Ook was tijdens de inbraak van de journalist geen gevoelige informatie voorhanden, noch waren wapens aanwezig. Lees verder

UPC
De kabelmaatschappij UPC ergert met haar verkoopmethoden niet alleen veel abonnees, maar ook een groot deel van de Tweede Kamer. Staatssecretaris Karien van Gennip (Economische Zaken) wil in een gesprek met bedrijven en Consumentenbond tot afspraken komen. UPC stuurt haar klanten zogeheten mediaboxen, waarmee ze gedurende een halfjaar gratis digitale televisie kunnen ontvangen. In die tijd worden ze telefonisch benaderd met de vraag of ze na dat halfjaar een abonnementsgeld willen betalen voor de digitale signalen. Lees verder

Soapster
Soapster Winston Post, vroeger bekend van Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST), is met ingang van vrijdag te zien in de BNN-soap ONM. In die jongerenserie tekent hij voor de rol van de homoseksuele dansleraar Jeroen Veenstra, meldde een woordvoerster van producent Endemol dinsdag. Lees verder

Gerelateerde berichten