Search
Close this search box.

Irak dodelijkste land voor journalisten

Sluipschutters, bermbommen, ontvoeringen en moorden zijn enkele van de risico’s die westerse journalisten lopen bij hun verslaggeving van de oorlog in Irak. Hun Iraakse collega’s krijgen nog meer voor de kiezen: hun familieleden kunnen doelwit worden als vergelding voor wat ze hebben geschreven en ze kunnen gearresteerd worden op verdenking van betrokkenheid bij het geweld waarvan ze verslag doen.

Sinds de Amerikaanse invasie in maart 2003 zijn zeker 85 journalisten – veelal Irakezen – omgekomen. De veiligheidssituatie wordt steeds slechter en 2006 was tot dusverre het dodelijkste jaar, met 25 omgekomen journalisten.

,,Irak is momenteel voor journalisten de gevaarlijkste plaats om naar te worden uitgezonden”, zegt Joel Campagna, hoofd van de Midden-Oostenafdeling van het in New York gevestigde Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ). ,,Er zijn eigenlijk geen gevechtszones. Het gevaar begint zodra je de deur uitloopt.”

Oorlogsverslaggever zijn brengt uiteraard gevaren met zich mee. In Afghanistan, Sierra Leone, Bosnië en andere conflicthaarden zijn tientallen journalisten om het leven gekomen. In Vietnam kwamen destijds 66 journalisten om het leven, in Korea 17 en tijdens de Tweede Wereldoorlog 68.

Westerse journalisten zijn in Irak herhaaldelijk doelwit geworden van opstandelingen, die hen beschouwen als vijandige strijders. Op het Palestine Hotel in Bagdad, van waaruit veel media-organisaties gedurende lange tijd opereerden, zijn herhaaldelijk aanslagen gepleegd, waaronder een drievoudige zelfmoordaanslag door Al-Qaida in Irak in oktober vorig jaar. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten