Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuw Movin format ‘beweegt’ zich door de VS

Met de terugkeer van Rick Dees in de ochtend op de radio in Los Angeles, werd ook een nieuw radiomerk grootschalig geïntroduceerd: ‘Movin’. Deze stations brengen het zogenaamde Rhythmic Adult Contemporary format, kortweg ‘Rhythmic AC’. Nadat vorig jaar het ‘Adult Hits’ format van Jack FM & co de Verenigde Staten overspoelde, is het nu de beurt aan ‘Movin’. Momenteel schieten de stations met deze naam dan ook als paddestoelen uit de grond.

Terwijl Jack FM, Ted FM of Max FM zich met het ‘Adult Hits’ op de mannen richt, richt Movin zich met het ‘Rhythmic AC’ format zich vooral op vrouwen. Het merk ‘Movin’ is bedacht door radioconsultant Alan Burns. Met een mix van up-tempo hits van de jaren ’80, ’90 en nu richt het merk zich op vrouwen in de leeftijdscategorie 28 tot 40 jaar. Filosofie achter het format/merk is dat deze doelgroep voornamelijk is opgegroeid met up-tempo Top 40 hits. Veel van dit soort platen behaalden eind jaren ’80, toen de doelgroep tussen de 12 en 24 jaar oud was, dan ook de hitlijsten. Goede voorbeelden hiervan zijn: ‘Pump up the volume’ van M.A.R.R.S en ‘I wanna dance with somebody’ van Whitney Houston. Maar ook artiesten als Prince, Kool & the Gang en Donna Summer ontbreken niet.

Daarnaast richt Movin zich ook op vrouwen die zich te oud voelen voor hip-hop, het huidige ‘Hot AC’ format helemaal zat zijn en waar het reguliere ‘AC’ format net te soft voor is. Vandaar dat ook artiesten als The Black Eyed Peas, Rihanna of Beyonce op de playlist staan.

Maar ook typische jaren ’90 platen als ‘I’ll be missing you’ van Puff Daddy & Faith Evans, ‘Show me Love’ van Robyn, ‘The rhythm of the night’ van Corona en ‘Get ready for this’ van 2 Unlimited zijn op de playlist te vinden.

Het Rhythmic AC format is niet geheel nieuw. Desondanks wijkt ‘Movin’ wel degelijk af van bestaande Rhytmic AC stations zoals Mix 102.7 (WNEW) in New York en Magic 92.5 (XHRM) in San Diego. Deze stations richten zich op een iets ouder publiek en draaien dan ook meer dance classics uit de jaren ‘70. Ook Movin draait hits uit de jaren ’70, maar het percentage is een stuk lager dan bij Mix en Magic.

Het eerste ‘Movin’ station zag op 1 mei van dit jaar het levenslicht, toen Classy 92.5 (KLSY) in Seattle plotseling het format wijzigde naar Rhythmic AC en ging uitzenden als Movin 92 5 (KQMV).  Sindsdien is Movin ook opgedoken in Los Angeles, St. Louis, Salt lake City en San Francisco. Begin deze week werd ook Dallas toegevoegd aan dit lijstje.

Voorlopig zijn alle Movin stations nog grotendeels non-stop. Eén van de weinige uitzondering is Los Angeles, waar Rick Dees de ochtend voor zijn rekening neemt. Maar ook is Seattle is zijn af en toe gepresenteerde programma’s te horen. Onbekend is of de overige Movin stations non-stop blijven, of dat er op termijn weer deejays ingezet gaan worden.

De eerste resultaten van ‘Movin’ zijn vooralsnog bemoedigend. In Seattle is het marktaandeel van Movin in de vrouwelijke doelgroep al binnen zes weken behoorlijk gestegen. De vraag is of dit succes ook in de andere radiomarkten (regio’s) kan worden voortgezet. Jack FM bleek ook in eerste instantie een hit te zijn, maar ook hier is de groei er inmiddels voor het grootste gedeelte uit.

Een demo van ‘Movin’ en haar format is hier te beluisteren. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten