Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Arbitron stelt implementatieschema elektronische luistercijfersmeting bij

Onderzoeksbureau Arbitron heeft afgelopen week het schema voor de invoering van elektronische luistercijfersmeting in de Verenigde Staten bijgesteld. Hieruit blijkt dat niet Houston, maar Philadelphia de primeur gaat krijgen van elektronische luistercijfersmeting, zo meldt ‘Radio & Records’. Arbitron wacht voor Houston namelijk nog steeds op goedkeuring van de Media Rating Council (MRC), dat toeziet op het meten van kijk- en luistercijfers.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat afgelopen zomer al gestart zou worden met elektronische luistercijfersmeting in de stad Houston, maar Arbitron is er nog steeds niet in geslaagd om goedkeuring te krijgen van de MRC. Vorige week heeft het MRC wederom een audit gehouden, maar wacht nog op aanvullende informatie van Arbitron. Wel is het aantal ‘kritieke’ punten al fors afgenomen ten opzichte van de vorige audit.

Onder druk van onder meer CBS Radio heeft Arbitron besloten het implementatieschema voor elektronische luistercijfersmeting bij te stellen, waardoor niet Houston, maar Philadelphia de eerste radiomarkt wordt, waar elektronisch gemeten gaat worden.

In plaats van te wachten op goedkeuring van de MRC, zal Arbitron in Philadelphia van start gaan zodra de resultaten van de eerste audit bekend zijn.

Daarnaast heeft Arbitron nog altijd grote problemen om alle radiostations over te halen om mee te doen aan de elektronische metingen. Dit komt mede doordat de stations flink meer moeten betalen voor de cijfers dan nu het geval is. In Houston hebben zich momenteel slechts zeven van de dertig radiostations (CBS Radio en Univision) aangemeld. In Philadelphia en New York City is dit aantal aanzienlijk hoger.

Clear Channel
Grote afwezige bij de elektronische luistercijfersmeting blijft Clear Channel. Het radioconcern onderzoekt momenteel zelf naar de beste mogelijkheid van elektronische meting. Zolang Arbitron geen goedkeuring voor Houston krijgt, zegt Clear Channel niet te onderhandelen met Arbitron over een eventuele deelname aan elektronische luistercijfersmeting.

2007
In januari 2007 zal er gestart worden met elektronische luistercijfersmeting in Philadelphia. Dat betekent dat de laatste dagboekcijfers komend najaar gepubliceerd zullen worden voor deze markt. De eerste officiële elektronisch gemeten cijfers voor Philadelphia zullen in maart 2007 bekend worden gemaakt. Desondanks zal Arbitron ook in januari en februari 2007 resultaten bekend gaan maken van de elektronische meting, maar deze zullen geen officiële status krijgen, en dienen puur als democijfers.

Na Philadelphia zullen in het najaar van 2007 New York City en het nabijgelegen Nassau-Suffolk (Long Island) en Middlesex-Somerset-Union volgen. Begin 2008 is Los Angeles aan de beurt. Bij al deze markten zal de zelfde implementatiemethode als in Philadelphia worden toegepast. Het is de bedoeling dat eind 2008 de tien grootste radiomarkten zullen zijn overgestapt op elektronische luistercijfersmeting, terwijl in de zomer van 2010 de gehele top 50 zal zijn overgestapt.

Wanneer Houston precies aan de beurt is, is nog niet geheel duidelijk. Arbitron zal dit minimaal zestig dagen voor de invoering bekend maken. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten