Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL maandoverzicht van oktober

Radio.NL plaatst elke eerste week van de maand een overzicht van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurd is in de mediawereld. In de laatste dagen van december zullen alle overzichten herhaald worden om vervolgens het Jaaroverzicht te publiceren.

Lekker prijsje
In één week tijd worden er twee grote radioprijzen uitgereikt. We beginnen met de Marconi Awards. 3FM is de beste zender en heeft met Giel Beelen de beste DJ in huis. Radio 538 heeft het beste programma met Evers Staat Op en inmiddels ex-DJ Wessel van Diepen kreeg een oeuvre award. Caz! is innovatief met de iCaz Party en beschikt over het grootste talent in de persoon van Timur Perlin.

Voor het eerst dit jaar is er ook een radioversie van de TelevizierRing. De RadioRing voor beste programma ging naar Evers Staat Op van Radio 538. Edwin Evers werd ook gekozen tot beste mannelijke presentator. Claudia de Breij van 3FM is de beste vrouwelijke presentator. Het Gouden Radio-Oortje voor beste evenement was voor 3FM Serious Request.

Sky Radio’s RTL FM
RTL FM is per 1 oktober gestopt met uitzenden. De uitzendingen worden nu verzorgd door Sky Radio dat tweemaal per uur een Sky-promo uitzendt. Het is onduidelijk of Sky Radio de zender ook echt overneemt. Jan van Veen en Vranz van Maaren, beide ex-werknemers van Sky Radio, wilden dat wel. Samen zouden ze er ‘Candlelight Radio’ van maken, maar RTL besloot om met een andere partij te gaan praten.

De transfertombola
Alex Oosterveen gaat van SLAM!FM naar Radio Veronica. In het verleden was hij onder andere te horen op HOT Radio. Toine van Peperstraten gaat een programma maken voor KXradio. Eerder maakte hij een show op Radio Veronica, maar daar moest hij van de NOS mee stoppen. Karel Oosterhuis gaat weg bij Kink FM. Hij verlaat de alternatieve zender voor Radio Noord. Gerard de Kloet wordt de nieuwe hoofdredacteur van de 3FM NOS Headlines. Hij volgt Arjan Penders op die programmaleider radio bij BNN wordt. Kristel van Eijk gaat een avondprogramma op SLAM!FM maken. Ze komt op de plek van Tamara Brinkman.

Kort nieuws
Wessel van Diepen neemt afscheid van Radio 538 om zich te storten op andere werkzaamheden. Een uitgebreide podcast met fragmenten uit zijn loopbaan is hier te vinden. – Giel Beelen heeft ruzie met de RVD, want de 3FM-jock mag geen fragmenten van interviews met Jan-Peter Balkenende en prins Willem-Alexander meer misbruiken. Beelen heeft aangegeven gewoon door te zullen gaan. – De SP wil dat de medewerkers van de Publieke Omroep niet meer gaan verdienen dan premier Balkenende. Het geld dat hierdoor vrijkomt zou geïnvesteerd moeten worden in programma’s en betere arbeidsvoorwaarden. – D66 wil dat de lokale omroepen de subsidie voortaan rechtstreeks van de overheid krijgen. Eén derde van de lokalen zou namelijk geen of te weinig geld krijgen van de gemeentes. – Het CDA vindt dat regionale omroepen meer geld moeten ontvangen. Het geld zou gebruikt kunnen worden voor eigen dramaseries.

Uitgesproken
Prem Radhakishun vertelde deze maand over zijn verschillende werkgevers. “Ik ben heel erg blij dat ik voor BNR Nieuwsradio, Het Parool en de NPS mag werken. Ze zijn alle drie grensverleggend. Michiel Bicker Caarten wilde een echt nieuwsstation opzetten. Hij koopt Talk Radio over en ploetert om de zender (BNR Nieuwsradio, red.) op te zetten. (…) Ze zitten nu bij het Financiële Dagblad in een prachtig pand en maken winst. Dat komt allemaal door één gedreven man.” Met de Amsterdamse televisiezender AT5 heeft hij veel minder. “Het is een gesubsidieerde witte grachtengordel zender. De zwarten worden telkens gezien als een probleem. Heb je ooit interviewer Frank Awick te gast gezien bij een zwart iemand? Ik niet.”

Luistercijfers
Radio Veronica doet het goed in de meting over augustus en september, want het 80’s en 90’s-station stijgt met een half procent naar 5,5%. Radio 538 en 3FM gaan ook behoorlijk omhoog terwijl Radio 1 in moet leveren. Sky Radio weet nog steeds niet te profiteren van het einde in de ether van RTL FM. Bij Caz! is voor het eerst ook een duidelijke stijging te zien. De top 3: Radio 538 (11,7%) – Radio 2 (10,7%) – Sky Radio (9,4%).

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier te downloaden.

Gerelateerde berichten